HAG/DEN HAAG | 14.10.2003.

NASTAVLJA SE SUĐENJE MILOŠEVIĆU

Sudjenje bivšem predsjedniku Srbije i SRJ nastavlja se iskazom svjedoka optužbe Milana Milanovića

Sudjenje bivšem predsjedniku Srbije i SRJ, Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, nastavlja se iskazom svjedoka optužbe Milana Milanovića, koji je započet 8. oktobra.

Milanović je tokom i nakon rata u Hrvatskoj bio pomoćnik ministra odbrane samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Na početku svjedočenja, potvrdio je da je 1991. godine, srpskim snagama u Istočnoj Slavoniji komandovao visoki oficir MUP Srbije, Radovan Stojičić Badža, koji je bio blizak Miloševiću.

Milanović je takodje izjavio da su policajci iz Srbije, pod komandom Obrada Stevanovića, bili rasporedjeni u sremsko-baranjskoj oblasti u ljeto 1995. godine, poslije hrvatske ofanzive na Knin.

Sudsko vijeće Haškog tribunala će, kako je ranije najavljeno, u petak izreći kazne bosanskim Srbima Blagoju Simiću, Simi Zariću i Miroslavu Tadiću, koje optužnica tereti za zločine nad stanovništvom koje nije srpske nacionalnosti u Bosanskom Šamcu, 1992. godine.

Optužba je predložila da tadašnjem predsjedniku šamačke opštine bude izrečena kazna od 20 do 25 godina, bivšem šefu opštinske komisije za razmjenu stanovništva, Tadiću, od 15 i 20 godina, a šefu službi bezbjednosti, Simiću, od 10 do 15 godina zatvora. Odbrana je, medjutim, zatražila od sudskog vijeća da svim optuženicima izrekne oslobadjajuću presudu.