HAG/DEN HAAG | 06.09.2012.

NALOG PRALJKU DA SE VRATI U PRITVOR TRIBUNALA

Pretresno veće koje vodi postupak protiv bivših čelnika Herceg Bosne, naložilo Slobodanu Praljku da se sa prevremene slobode "odmah" vrati u Pritvorsku jedinicu UN

Većinom glasova, uz delimično suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije Antonetija/Antonetti, Pretresno veće je ukinulo odluku po kojoj je Slobodan Praljak od decembra prošle godine boravio na privremenoj slobodi i naložilo optuženom da se vrati u Pritvorsku jedinicu UN.

Pitanje produženog boravka optuženog na privremenoj slobodi se nametnulo nakon što je Sekretarijat suda prošlog meseca utvrdio da je Praljak dužan Tribunalu 3,3 miliona eura, koliko je u proteklih osam godina iz fonda pravne pomoći isplaćeno njegovim braniocima, budući da je optuženi tvrdio da nije u stanju sam da finansira svoju odbranu. Sekretarijat je, u opsežnoj istrazi, ustanovio da je Praljkova imovina vredna najmanje 6,5 miliona eura, te je naložio povrat sredstava isplaćenih timu odbrane.

Nakon te odluke Sekretarijata, Pretresno veće je 23. avgusta odlučilo da poštri uslove Praljkovog boravka na privremenoj slobodi i odredilo mu je kućni pritvor u Zagrebu, kako bi "neutralisalo rizik od bekstva".

Praljak se nije žalio na odluku o kućnom pritvoru ali je u poverljivom podnesku 24. avgusta ove godine tražio od veća da mu produži privremenu slobodu za još tri meseca, pod uslovima utvrđenim odlukom iz novembra 2011. godine, dakle bez kućnog pritvora. Alternativno, ukoliko veće to odbije, Praljak je tražio da se naloži njegov povratak u pritvor UN u Hagu.

Tužilaštvo se usprotivilo Praljkovom zahtevu tražeći da veće odmah okonča boravak optuženog na privremenoj slobodi. Nakon odluke Sekretarijata optuženi, smatra tužilaštvo, ima dodatni motiv za bekstvo: ne samo da bi izbegao eventualnu tešku kaznu (optužba je za njega tražila 40 godina zatvora) već i da bi izbegao plaćanje pozamašnog duga Tribunalu.

Pretresno veće u danas objavljenoj odluci ukazuje da optuženi "ni na koji način" nije pokazao zbog čega je "pogrešna" odluka da se pooštre uslovi njegovog boravka na privremenoj slobodi niti je predočio "nove činjenice" koje bi opravdale preispitivanje zaključaka sudija. Sudije stoga smatraju da nema potrebe za izmenom odluke od 23. avgusta ove godine.

Budući da je i sam Praljak alternativno tražio povratak u pritvor tribunala, veće je odlučilo da udovolji tom zahtevu i okonča boravak optuženog na privremenoj slobodi. Praljku je naloženo da se "odmah" vrati u Pritvorsku jedinicu UN.