HAG/DEN HAAG | 22.03.2011.

NALOG KOSOVSKOM NOVINARU DA PLATI TROŠKOVE ODBRANE

Kosovskom novinaru Batonu Hadžiju naloženo je da Tribunalu plati oko12 hiljada eura na ime troškova odbrane u procesu koji je protiv njega vođen za nepoštovanje suda

Žalbeno veće naložilo je kosovskom novinaru Batonu Hadžiju/Haxhiu da u roku od 30 dana plati 12.122,80 eura na račun troškova odbrane tokom procesa za nepoštovanje suda koji je protiv njega vođen.

U julu 2008, godine Hadžiju je proglašen krivim za nepoštovanje suda zbog objavljivanja imena zaštićenog svedoka koji je pod punim merama zaštite dao iskaz na suđenju trojici bivših komandanta OVK Ramušu Haradinaju, Lahiju Brahimaju i Idrizu Balaju. Kosovskom novinaru je izrečena novčana kazna od 7.000 eura koju je bio dužan da plati u roku od 30 dana.

Prema pravilima Tribunala optuženi imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć, u slučajevima kada Sekretarijat suda utvrdi da nemaju dovoljno materijalnih sredstava da finansiraju svoju odbranu. Međutim, nakon istrage o materijalnom stanju Hadžijua, Sekretarijat je zaključio da je on "u potpunosti sposoban da finansira branioca" i time ga proglasili nepodobnim za dodelu pravne pomoći u skladu sa pravilima Tribunala.

Hadžiju je, inače, bio svedok optužbe na suđenjima Slobodanu Miloševiću i "Kosovskoj šestorki" političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije, kao i u postupku protiv Vlastimira Đorđevića, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije.