HAG/DEN HAAG | 21.03.2012.

MOŽDA PREVARA A MOŽDA I NIJE

Ekspert za prepoznavanje falsifikovanih dokumenata koji svedoči na poziv odbrane Jovice Stanišića tvrdi da većina beležnica Ratka Mladića "sadrži neke anomalije ali nema čvrstih dokaza o prevari". Stepen oštećenja jedne od beležnica je, po oceni veštaka, "najjači pokazatelj mogućeg falsifikovanja u celoj seriji" ali ne mora da znači da je falsifikovanje zaista i postojalo

Ekspert odbrane Jovice Stanišića Dejvid Braun/David Browne, predstavljen kao specijalista za prepoznavanje falsifikata, smatra da većina beležnica Ratka Mladića vođenih od polovine 1991. do kraja 1996. godine "sadrže neke od anomalija ali nema čvrstih dokaza o prevari". U nekim od pregledanih beležnica, naveo je, nedostaju listovi, neke su "pisane paralelno" to jest sadrže upise iz istog vremenskog perioda, u jednoj od beležnica je utvrdio da su unošene prepravke, a u drugoj da "listovi nisu poravnati".

Po Braunu, najproblematičnija je beležnica broj 16 koja je "znatno oštećena" i u kojoj su korice odvojene od ostatka beležnice, neki listovi "jedva da se drže" a drugi nisu poravnati. Po zaključku iz njegovog izveštaja, stepen oštećenja beležnice 16 "najjači je pokazatelj falsifikovanja u celoj seriji". Svedok je ukazao da je takvo stanje beležnice moglo da se objasni ili "nesavršenom izradom" ili "prevarom". Ipak, na osnovu analize koju je sproveo, svedok ne može sa sigurnošću da kaže da je ta beležnica falsifikat. Takođe "ne može da isključi mogućnost da su neke stranice zamenjene" ili da su umetnute među korice, nakon što su napisane. To se, rekao je Braun, vrši tako što se višak lepka na dodatim stranicama seče posebnom spravom izuzetno oštrog sečiva, koju naziva "giljotinom".

Budući da je Braun juče tvrdio da su dnevnici uredni iz čega sledi da su najverovatnije nastali prepisivanjem prethodno napisanih zabeleški, tužilac je svedoku predočio snimak iz hotela Fontana, 11. jula 1995. godine sa Mladićevog sastanka sa komandantom Holandskog bataljona u Srebrenici Tonom Karemansom. Na snimku se, ukazao je tužilac, vidi da Mladić užurbano vodi beleške u svesci sa vodenim žigom koju je Braun kasnije pregledao. Svedok je rekao da snimak nije promenio njegovo mišljenje da je Mladić mogao naknadno da prepisuje zabeleške koje je vodio na sastancima.

U dodatnom ispitivanju, Braun je potvrdio da je prilikom sastavljanja izveštaja, izvesnu težinu dao i "spoljnim faktorima", poput činjenice da ne postoje izjave službenika MUP Srbije koji su učestvovali u istrazi o beležnicama kao i da nema fotografija mesta na kojima su beležnice pronađene. To su, po njemu, pokazatelji mogućeg falsifikovanja beležnica ali on, ukazao je, ne zna šta se sa beležnicama događalo pre nego što su došle u njegove ruke.

Pošto je branilac juče na sednici zatvorenoj za javnost izneo stav odbrane o beležnicama, danas je isto zatražio od tima optužbe. Tužilac je odgovorio da "nisu sve beležnice" nastale tokom događaja o kojima se govori u zapisima, da su "možda menjane" i "možda oštećene" a da se u ispitivanju ograničio na pokazatelje mogućih promena i oštećenja.

U nekim od Mladićevih beležnica pominju se i bivši šefovi Državne bezbednosti Srbije, više Stanišić nego Simatović. Oni se, inače, terete za zločine koje su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile policijske i paravojne formacije pod njihovom kontrolom.