HAG/DEN HAAG | 01.03.2013.

MOMIR BULATOVIĆ I "VREME LUDAKA"

Mada je u ranijim izjavama i sam tvrdio da bosanski Srbi čine zločine, bivši crnogorski predsednik i savezni premijer Momir Bulatović braneći Radovana Karadžića pokušao da relativizuje svoje ranije stavove navodeći da se nije radilo o sistematskom planu za etničko čišćenje već o "vremenu ludaka", odnosno paravojnih formacija koje nije bilo moguće staviti u zakonski okvir

Tužiteljica Uerc-Reclaf/Uertz Retzlaff je i u nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg predsednika Crne Gore i premijera SRJ Momira Bulatovića ukazivala da su vlasti iz Beograda, iako su podržavale rukovodstvo bosanskih Srba na čelu sa optuženim Radovanom Karadžićem, bile svesne njihove odgovornosti za ratne zločine. Uputila je svedoka na brojne izjave koje su za vreme i nakon rata davali on i drugi zvaničnici SRJ.

Tako je Bulatović na zasedanju Vrhovnog saveta odbrane u martu 1993. godine govorio da savezne vlasti imaju obavezu da pomognu Republici Srpskoj ali da je teško sarađivati sa nekim poput premijera tog entiteta, Vladimira Lukića, koji predlaže da srpska policija etnički očisti Sandžak i pobije tamošnje Muslimane. Svedok je prvo rekao da se radilo o izolovanom stavu jednog člana rukovodstva bosanskih Srba, a potom u dodatnom ispitivanju od strane optuženog dodao da zapravo ni ne zna da li je Lukić tako nešto zaista izgovorio ili se radilo o "rekla-kazala" informaciji. Činjenicu da na nekim od sastanaka istog tela načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić vojsku bosanskih Srba naziva "četničkom", svedok nije želeo da komentariše, navodeći samo da takav stav na zasedanju "nije pobedio", odnosno da većina prisutnih nije mislila isto.

U intervjuu za seriju "Smrt Jugoslavije" televizije BBC Bulatović je opisao da je prilikom putovanja na Pale tokom rata primetio da su u Republici Srpskoj sva muslimanska sela spaljena a da se na samo 100-200 metara od njih u srpskim mestima živelo kao da sukoba nema. "Da, to je rat nepravedan prema svima", odgovara Bulatović i dodaje da je u drugim delovima BiH bilo obrnuto, odnosno da su srpska sela spaljivana.

Tužiteljica je potom predočila zapisnik sa sastanka Saveta za koordinaciju državne politike SRJ iz avgusta 1992. godine na kojem premijer Milan Panić kaže da "ne treba finansirati etničko čišćenje" koje sprovode bosanski Srbi, a tadašnji načelnik Generalštaba Života Panić dodaje da "Srbi kad naiđu na muslimansko selo u BiH pobiju sve od deteta do starca". Bulatović je priznao da su tada počinjeni najteži zločini protiv civila, ali negira da se radilo o sistematskom planu za etničko čišćenje. Primetio je da je Panić u nastavku izlaganja saopštio nešto slično – da mu je Karadžić rekao da zločine, uključujući i granatiranje Sarajeva, čine "bande kriminalaca" nad kojima on nema kontrolu. "To je bilo vreme ludaka koje nije bilo moguće staviti u zakonske okvire", zaključio je svedok, pod "ludacima" podrazumevajući pripadnike paravojnih formacija.

Reagujući na deo Bulatovićeve izjave timu odbrane u kojoj je negirao da je postojao cilj ujedinjenja svih srpskih zemalja, tužiteljica je predočila zapisnik nastupa Momčila Krajišnika na sednici Saveta za koordinaciju iz januara 1993. godine. Rekao je da je "sada moguće objediniti teritorije Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine u jednu državu". Svedok kaže da ni to mišljenje "nije pobedilo" i da u zaključcima sastanka ujedinjenje nije pominjano. Postojali su, objašnjava, "realisti i idealisti", a tom prilikom su pobedili realisti sa stavom da je ujedinjenje nemoguće.