HAG/DEN HAAG | 11.05.2005.

MILORAD TRBIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV ZA UBISTVA U SREBRENICI

Na ponovnom stupanju pred sudiju Tribunala, bivši oficir bezbednosti Zvorničke brigade VRS Milorad Trbić izjasnio se da nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se tereti za zločin protiv čovečnosti, počinjen jula 1995. godine u Srebrenici.

Milorad Trbić, bivši oficir bezbednosti Zvorničke brigade VRS, izjasnio se danas da nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se tereti za zločin protiv čovečnosti, počinjen jula 1995. godine u Srebrenici. Optužen je za “lično učešće u organizaciji zatočavanja i ubistva hiljada bošnjačkih muškaraca koji su transportovani kroz zonu odgovornosti njegove brigade između 13. i 17. jula 1995. godine.”

Trbić je u pritvor Haškog tribunala prebačen 7. aprila ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sudijom, 13. aprila, iskoristio je pravo da izjašnjavanje o navodima optužnice odloži za 30 dana. Tokom današnjeg predstavljanja, Trbić je rekao da je do prebacivanja u pritvor Tribunala radio u Sjedinjenim Državama kao mašinski tehničar.

Trbić je osmi optuženi u pritvoru Haškog tribunala koji se izjasnio da nije kriv za zločine u Srebrenici. Pre njega, tako su se izjasnili Ljubomir Beara, Vinko Pandurević, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić, koji u pritvoru Tribunala čekaju na početak suđenja za zločine u Srebrenici. Za iste zločine optužen je i general Zdravko Tolimir, koji je i dalje u bekstvu.

Tužilac Piter Mekloski/Peter McCloskey je na današnjoj raspravi saopštio da “i dalje radi na zahtevu” za spajanje svih srebreničkih optužnica u jedan predmet, kako bi se svima sudilo zajedno.