HAG/DEN HAAG | 08.04.2005.

MILORAD TRBIĆ OPTUŽEN ZA ZLOČINE U SREBRENICI

Bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade, optužen za zločine protiv čovječnosti u Srebrenici, predao se tribunalu. Trbić je optužen za organiziranje egzekucija i sudjelovanje u njima

Bivši oficir u službi za bezbjednost Zvorničke brigade VRS Milorad Trbić posljednji je optuženik haškog tužiteljstva za zločine u Srebrenici i posljednji koji je bio na “zapečaćenoj” optužnici. Njegov identitet je danas objavljen javnosti, nakon što se optuženi jučer predao Tribunalu. Početkom sedmice bilo objavljeno samo to da se na optužnici protiv Vinka Pandurevića, bivšeg komandanta Zvorničke brigade, nalazi još jedno ime.

Trbić je, kako se navodi u optužnici, bio pomoćnik Drage Nikolića, načelnika za bezbjednost u spomenutoj brigadi. Njegovi nadređeni Nikolić i Pandurević su se prošlog mjeseca predali Tribunalu.

Za razliku od viših oficira VRS, Trbić (47) nije optužen za genocid. Tužitelj ga tereti za ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti budući da je, kako se navodi, “sudjelovao u organizaciji zatočavanja i ubojstava tisuća bošnjačkih muškaraca koji su transportirani kroz zonu njegove brigade između 13. i 17. jula 1995. godine”, i zato što je “osobno sudjelovao u egzekucijama u Orahovcu”.