HAG/DEN HAAG | 08.11.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

LOGORI I MASOVNE GROBNICE U RUDNIKU LJUBIJA

Odbrana Ratka Mladića nastavlja dokazni postupak iskazima dva svedoka – bivšeg funkcionera vlade krajinskih Srba i predsednika nevladine organizacije "Veritas" Save Štrpca i Ostoje Marjanovića, ratnog direktora rudnika Ljubija nadomak Prijedora, čiji su objekti korišćeni kao logori za nesrpske civile, a u okviru kompleksa su otkrivene i masovne grobnice, poput Tomašice

Jedino tekuće suđenje pred Tribunalom – bivšem komandantu vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću – nastavlja se u ponedeljak, a za narednu sedmicu predviđena su dva svedoka odbrane.

Prvi bi u sudnici trebalo da se pojavi Ostoja Marjanović. On je tokom rata je bio direktor rudarskog kompleksa Ljubija, čiji su objekti, poput onih u Omarskoj, korišćeni za zatvaranje, mučenje i ubijanje nesrpskih civila iz Prijedora i okoline. Kada je 2003. godine svedočio u odbranu ratnog predsednika prijedorskog Kriznog štaba Milomira Stakića, odgovornost je sa civilnih vlasti prebacivao na "dominantnu" vojsku i "arogantnu" policiju, a sada bi istu tu vojsku trebalo da brani.

Na području kompleksa Ljubija – u rudniku Tomašica – je nakon rata pronađena velika masovna grobnica sa telima ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, pa će biti zanimljivo čuti kakva su saznanja direktora o pokopavanju leševa na terenu pod njegovom upravom.

Prijedor se, inače, u optužnici protiv Ratka Mladića navodi kao jedna od šest opština BiH u kojima je progon 1992. godine dosegao razmere genocida.

Drugi najavljeni svedok, Savo Štrbac, je tokom rata bio sekretar vlade krajinskih Srba ipredsednik Komisije za razmenu zarobljenika, a sada je predsednik nevladine organizacije "Veritas", koja se bavi popisom ubijenih i nestalih Srba tokom rata u Hrvatskoj. S obzirom na raniju i sadašnju funkciju, za očekivati je da se njegov iskaz manje odnosi na rat u BiH, a više na događaje u Hrvatskoj i, eventualno, saradnju vlasti krajinskih i bosanskih Srba.

Štrbac je u oktobru 2014. svedočio u odbranu Gorana Hadžića, nakon čega je zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog suđenje prekinuto i do danas nije nastavljeno. U martu prošle godine bio je i svedok Srbije u procesu po obostranim tužbama za genocid sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde.