HAG/DEN HAAG | 05.04.2004.

LIDERI HERCEG-BOSNE SUTRA PRED SUDIJOM

Šestorica lidera takozvane Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna izjasniće se sutra o navodima optužnice koja ih, u ukupno 26 točaka, tereti za progone Bošnjaka, ubojstva, zatočavanja, deportacije i druge zločine počinjene na područjima njihove odgovornosti.

Prvo pojavljivanje šestorice bivših vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne, koji su se danas predali Tribunalu, održat će se u utorak u 14:15 sati, najavljeno je danas na Tribunalu. Oni će se tom prilikom izjasniti osjećaju li se krivima po 26 točaka optužnice koje ih terete za progone Bošnjaka, ubojstva, zatočavanja, deportacije i druge zločine počinjene na područjima njihove odgovornosti.

Optužnica je danas objavljena u cjelosti, s imenima svih šest optuženika. U petak su, naime, otpečaćene optužnice protiv prve četvorice sa liste optuženih: Jadranka Prlića, bivšeg premijera Herceg-Bosne, Bruna Stojića, bivšeg ministra obrane HB, te bivših zapovjednika Glavnog stožera HVO, generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka.

Danas, nakon njihove predaje Tribunalu, skinut je pečat i s imena Valentina Čorića i Berislava Pušića. Čorić je bivši zapovjednik Vojne policije HVO. "Vojna policija je redovito igrala važnu ulogu u upravljanju zatvorima i objektima za zatočavanje Herceg Bosne", navodi optužnica. Pušić je bivši predsjednik komisije koja je upravljala zatvorima i objektima za zatočavanje u Herceg-Bosni, te predsjednik Komisije HVO-a za razmjenu zarobljenika. On je, prema optužnici, bio nadležan za pitanja zatočavanja, premještanja i deportacije zatočenika.