HAG/DEN HAAG | 06.04.2004.

LIDERI HERCEG-BOSNE PORIČU SVAKU KRIVICU ZA ZLOČINE

Šest bivših vojnih i političkih vodja HVO i Herceg Bosne izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj od 26 točaka optužnice. Prlić: "Nisam bio gospodar rata kako pokušava da me predstavi optužnica."

Šest bivših vojnih i političkih vodja HVO i Herceg Bosne izjasnili su se danas da nisu krivi ni po jednoj od 26 točaka optužnice koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužiteljstvo im na teret stavlja progone, ubojstva, zatočavanja i deportacije Bošnjaka s područja proglašenim Herceg Bosnom, te razaranja i pljačku.

"Časni sude, nisam kriv ni po jednoj točki optužnice. Nisam bio jedan od gospodara rata, kako to pokušava da me predstavi optužnica" - rekao je Jadranko Prlić prije nego što ga je nizozemski sudac Orie/Ori prekinuo objašnjenjem da se u ovom trenutku od njega očekuje samo da se izjasni je li, ili nije, kriv. Kasnije, kada mu je sudac dozvolio da dopuni svoj iskaz, Prlić je rekao da "suosjeća sa svim žrtvama u Bosni i Hercegovini koje se pominju u optužnici" i izrazio je uvjerenje da će mu sud omogućiti "da kaže istinu o svojoj ulozi u ratnim zbivanjima u BiH", kao i da će ga "ta istina osloboditi."

Ostala petorica optuženih zadovoljili su se time da kažu da nisu krivi ni po jednoj od 26 točaka optužnice.

Bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić, bivši zapovjednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić, bivši zapovjednik Vojne policije HVO Valentin Čorić te predstojnik komisije HVO za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić, predali su se Tribunalu u ponedjeljak. Dan nakon dolaska u Den Haag izvedeni su pred suca Alphonsa Oriea/Alfons Ori kojemu su potvrdili da su razumjeli optužnicu i da su spremni odmah se o njoj izjasniti. Praljak je, u dva navrata, precizirao da optužnicu "razumije na razini lingvističke logike", dok je Pušić rekao da "razumije jezik... ali da mu mnoge stvari nisu jasne", obzirom da se "bavio humanitarnim pitanjima."

Ni jedan od optuženih nije imao primjedbi na uvjete u pritvoru, ali je Berislav Pušić zatražio dodatne liječničke preglede budući da je, kako navodi, operiran prošle sedmice i napustio je bolnicu u Ljubljani da bi se predao Tribunalu, te još hoda na štakama.

Odredjenu konfuziju prije izjašnjavanja o krivnji izazvao je tzv. aneks, odnosno dodatak optužnici kojega optuženici i njihovi branitelji nisu dobili prije prvog stupanja pred sud. Radi se o popisima lokacija zločina i imena žrtava od kojih će neki imati zaštićeni status, pa nisu objavljeni kao javni dokument. Nakon kraće stanke, taj je problem riješen budući da je sudac odobrio da se aneks otpečati i stavi na uvid optuženima, ali uz uvjet da zadrži povjerljiv karakter, odnosno da se ne iznosi u javnost.

S obzirom da dio branitelja u ovom postupku već zastupaju neke druge optuženike pred Tribunalom, sudac Orie je iznio zabrinutost zbog mogućnosti da dodje do sukoba interesa izmedju tih predmeta. Advokat Željko Olujić ovdje zastupa generala Praljka, dok u drugom postupku brani Ivicu Rajića (optuženog za zločine HVO u području Vareša); advokat Želimir Par ovdje zastupa Prlića, a u drugom postupku Vinka Martinovića "Štelu" (koji je prvostupanjskom presudom proglašen krivim za zločine u Mostaru); dok advokat Tomislav Jonjić ovdje zastupa Čorića a u drugom postupku Paška Ljubićića (optuženog za masakr u Ahmićima i druge zločine u Lašvanskoj dolini). Premda su ga ti branitelji i njihovi klijenti uvjeravali da neće biti sukoba interesa, sudac Orie je zaključio da "ta tema ostaje otvorena."

Optuženog generala Petkovića zastupa odvjetnica Vesna Alaburić, generala Praljka Krešimir Krsnik koji je prije branio Mladena Naletilića "Tutu", dok Pušića zastupa Marinko Škrobić iz Mostara. Tim tužiteljstva u ovom predmetu vodi Amerikanac Kenneth Scott/Kenet Skot, koji je zastupao tužbu i na sudjenju "Tuti" i Šteli."