HAG/DEN HAAG | 27.03.2008.

KRAJIŠNIKOVE MUKE S ISPLATOM

Američke vlasti blokirale Krajišnikovu uplatu američkom advokatu Alenu Deršovicu, budući da je ime optuženog na "crnoj listi" osoba kojima je zabranjeno poslovanje u Sjedinjenim Državama. Zbog "poteškoća sa isplatom", Deršovic obustavio pisanje žalbenog podneska o udruženom zločinačkom poduhvatu

Kada je Žalbeno veće krajem prošlog meseca odobrilo zahtev Momčila Krajišnika da ga zastupa poznati američki advokat Alen Deršovic/Alan Dershowitz, i optuženi i branilac su prionuli da ispune preuzete obaveze. Deršovic je počeo sa pisanjem žalbenog podneska o učešću optuženog u udruženom zločinačkom poduhvatu koji po odluci Žalbenog veće treba da preda do 28. marta ove godine, a Krajišnik je odmah uplatio 50.000 dolara, što je deo Deršoviceve tarife za podnesak koji neće biti duži od 8.000 reči.

Budući da novac posle nekoliko dana nije legao na Deršovicev račun u Americi, "Bosanska banka", odakle je novac uplaćen, je izvršila proveru i saznala da je uplata blokirana zato što se Krajišnikovo ime nalazi na "crnoj listi" američkog Ministarstva finansija na kojoj su navedene osobe iz celog sveta kojima je zbog terorizma, kriminala ili zločina zabranjen ulazak i poslovanje u Sjedinjenim Državama. Kada je polovinom marta postalo jasno da nije izvesno da li će i kada novac biti uplaćen, Deršovic je obavestio svog klijenta da je obustavio rad na žalbenom podnesku.

Zbog "poteškoća sa isplatom" Krajišnik i Deršovic traže da rok za predaju podneska o udruženom zločinačkom poduhvatu bude odložen, a da se o novom terminu raspravlja na konferenciji o stanju u žalbenom postupku zakazanoj za 31. mart. Alen Deršovic je najavio da će prisustvovati tom zasedanju, a po dolasku u Hag će imati priliku i da se prvi put sastane sa svojim branjenikom.