HAG/DEN HAAG | 28.03.2008.

KRAJIŠNIK BEZ DELA ŽALBENOG PODNESKA

Odbijen zahtev Momčila Krajišnika da zbog "poteškoća sa uplatom" bude produžen rok za predaju žalbenog podneska o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je u njegovo ime danas trebalo da preda američki advokat Alen Deršovic

Žalbeno veće je odbilo zahtev Momčila Krajišnika da se produži rok za predaju podneska o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je trebalo da napiše njegov novopečeni branilac Alen Deršovic/Alan Dershowitz. Krajišnik je odlaganje roka koji ističe danas tražio zato što su američke vlasti blokirale njegovu uplatu Deršovicu, pa je ovaj obustavio pisanje podneska. Uplata tranše od 50.000 dolara je blokirana jer se ime optuženog nalazi na "crnoj listi" osoba kojima je zbog terorizma, kriminala ili zločina zabranjeno poslovanje u Sjedinjenim Državama i ulazak u tu zemlju.

Žalbeno veće je podsetilo Krajišnika da je za poteškoće sa uplatom saznao još 29. februara a da je zahtev za odlaganje predao tek juče i naglasilo da to ionako nije razlog za bilo kakva nepotrebna odlaganja u žalbenom postupku. Drugim rečima, veće smatra da je Deršovic trebalo danas da preda žalbeni podnesak, a da potom razreši pitanje uplate sa svojim branjenikom.

Za ponedeljak 31. marta je najavljena rasprava o stanju u žalbenom postupku na suđenju Momčilu Krajišniku koji je zbog zločina nad nesrbima širom Bosne i Hercegovine prvostepeno osuđen na 27 godina zatvora. Na zasedanju će, ako se optuženi i njegov branilac tako dogovore, prisustvovati i Alen Deršovic, a jedna od tema će svakako biti razlozi kašnjenja žalbenog podneska.