HAG/DEN HAAG | 31.10.2013.

KONAČNO KOMPLETIRANO ŠEŠELJEVO VEĆE

Imenovanjem senegalskog sudije Mandiaje Nijanga kompletirano je Pretresno veće u predmetu Vojislava Šešelja, koje je u protekla dva meseca bilo "krnje" zbog diskvalifikacije danskog sudije Frederika Harhof. Pošto je kompletirano, veće sada može da odluči kako će se dalje razvijati i odvijati "slučaj Šešelj"

Potpredsednik Tribunala Karmel Ađus/Carmel Adius je imenovao senegalskog sudiju Mandiaje Nijanga/Mandiaye Niang u Pretresno veće u predmetu Vojislava Šešelja, lidera srpskih radikala optuženog za zločine protiv čovečnosti u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Suđenje Šešelju se odvijalo pred većem kojim predsedava sudija Žan Klod Antoneti/Jean Claude Antonetti, a činile su ga još i ad-litem sudije Frederik Harhof/Harhoff i Flavija Latanci/Flavia Lattanzi. Međutim, nakon što je u junu ove godine u jednom dnevnom listu objavljeno privatno pismo sudije Harhofa u kojem je izrazio zabrinutost zbog "novog kursa" Tribunala, Šešelj je podneo zahtev za njegovu diskvalifikaciju zbog navodne pristrasnosti u prilog osude optuženih. Većina u specijalnom sudijskom panelu, uz suprotno mišljenje sudije Liua, je 29. avgusta prihvatila Šešeljev zahtev za diskvalifikaciju danskog sudije a zatim je tu odluku i potvrdila 7. oktobra ove godine odbacujući zahtev tužilaštva za preispitivanje prethodnih zaključaka.

U odluci kojom je imenovao novog sudiju potpredsednik Ađus navodi da, po njegovom mišljenju, sada kompletirano Pretresno veće treba da se konsultuje sa optuženim da li da se ceo predmet vrati na početak ili da se suđenje nastavi sa novim sudijom. Takva odluka je, navodi se, u rukama Pretresnog veća.

Senegalski sudija Nijang je imenovan za stalnog sudiju Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu 11. septembra ove godine, a juče je položio zakletvu pred kolegama iz Žalbenog veća koji su takođe zadužene za postupke pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Prethodno je obavljao dužnost regionalnog predstavnika kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i kriminala na jugu Afrike. Takođe je u sudu za Ruandu bio viši pravni savetnik pretresnih veća i specijalni pomoćnik Sekretara.