HAG/DEN HAAG | 05.04.2006.

KONAČNI IZVEŠTAJ O UZROKU MILOŠEVIĆEVE SMRTI

Saopštenje Javnog tužilaštva u Hagu o rezultatima istrage o uzroku smrti Slobodana Miloševića. Optuženi je umro usled srčanog udara između 7 i 9 sati ujutro. U pretresu ćelije nisu pronađeni neprepisani lekovi niti bilo kakva druga krijumčarena roba

Slobodan Milošević je umro "najverovatnije u 7 sati i 45 minuta, a u svakom slučaju između 7 i 9 sati" ujutro 11. marta 2006. godine, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je danas izdalo Javno tužilaštvo u Hagu.

U saopštenju se navodi šta je sve preduzeto nakon što su holandske vlasti obaveštene o smrti optuženog u Pritvorskoj jedinici UN. Obdukcijom u Holandskom institutu za sudsku medicinu u prisustvu posmatrača iz Srbije i Belgije je utvrđeno da je Milošević bolovao od "ozbiljnih srčanih poremećaja" i da je umro od srčanog udara, kao i da na njegovom telu nije bilo tragova nasilja. Ruski patolozi, kojima je dva dana kasnije omogućeno da pogledaju snimke obdukcije i pročitaju preliminarni izveštaj o njenim nalazima nisu, kako se navodi, imali nikakve komentare.

Pošto je Tribunal obavestio holandsko tužilaštvo da su u Miloševićevoj ćeliji u decembru prošle godine pronađeni lekovi koji mu nisu bili prepisani, kao i da su analize krvi optuženog u više navrata, a poslednji put u januaru ove godine, ukazale na prisustvo neprepisanih lekova, kao što je antibiotik rimfapicin, haški tužilac je naložio toksikološko ispitivanje i pretres Miloševićeve ćelije u Pritvorskoj jedinici. Razlog više da se to naloži je, kako se navodi u današnjem saopštenju, bio taj što je Miloševićev branilac obavestio holandsku policiju o sumnji optuženog da ga u Pritvorskoj jedinici truju.

U toksikološkom ispitivanju nisu utvrđeni nikakvi nagoveštaji trovanja ili drugih toksičnih faktora koji su mogli da prouzrokuju srčani udar, a nije bilo ni tragova lekova koji nisu prepisani optuženom. Holandski forenzičari su na osnovu toga zaključili da rimfapicin najverovatnije nije uziman nekoliko dana pre smrti. Do identičnih rezultata došao je i Nemački institut za sudsku medicinu u Bonu, koji je na zahtev holandskih kolega izvršio paralelno toksikološko ispitivanje tkiva preminulog.

U saopštenju haškog Javnog tužilaštva se takođe navodi da je u nedelju 12. marta uveče u prisustvu istražnog sudije izvršen pretres Miloševićeve ćelije. Tom prilikom nisu pronađeni neprepisani lekovi niti bilo kakva druga krijumčarena roba.

Na osnovu svega što je utvrđeno, haški javni tužilac je zatvorio istragu o uzroku smrti Slobodana Miloševića.