HAG/DEN HAAG | 25.05.2016.

KONAČNA PRESUDA LIDERIMA HERCEG BOSNE KRAJEM 2017.

Presuda bivšim liderima Herceg Bosne biće izrečena u novembru 2017. godine, rekao je predsjedavajući Žalbenog vijeća Karmel Ađus na konferenciji o stanju u postupku kojem su prisustvovali svi optužni, izuzev Berislava Pušića koji je na privremenoj slobodi

U Tribunalu je održana rasprava o stanju u žalbenom postupku šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata – Jadaranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Raspravi su prisustvovali svi optuženi, osim Pušića koji je na privremenoj slobodi. Njegov branilac Fahrudin Ibrišimović je pratio raspravu iz Sarajeva putem video-linka.

Niko od optuženih nije imao primjedbi na zdravlje i uslove pritvora. “Sve je dobro, van svake razumne sumnje”, rekao je bivši komandant HVO Slobodan Praljak, a slične odgovore dali su i ostali optuženi. Prlićev branilac Majkl/Michael Karnavas je rekao da odbranu trenutno najviše interesuje kako sudije napreduju u razmatranju žalbi i kada će biti žalbena rasprava.

Žalbena presuda se, prema riječima sudije Ađusa, kako je i planirano očekuje krajem 2017. godine. Otkako je u novembru prošle godine imenovan za predsjednika Tribunala i predsjedavajućeg suca u žalbenom vijeću, sudija Ađus se - kako je rekao - “gotovo potpuno” posvetio proučavanju žalbi u predmetu Prlić i drugi. Ađus će se, obećao je, nakon izricanja žalbene presude u predmetu Miće Stanišića i Stojana Župljanina krajem juna ove godine “u potpunosti” posvetiti razmatranju “izuzetno teških i kompleksnih žalbi” u predmetu bivših lidera Herceg Bosne.