HAG/DEN HAAG | 27.09.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

KARADŽIĆ I MLADIĆ PONOVO ZAJEDNO

Posle duže vremena bivše vođe bosanskih Srba ponovo će deliti hašku sudnicu u koju se Radovan Karadžić vraća zbog statusne konferencije u njegovom predmetu, a Ratko Mladić nastavlja dokazni postupak svoje odbrane

Već ustaljena usamljenost bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba Ratka Mladića u haškoj sudnici broj jedan ove nedelje biće narušena pojavljivanjem njegovog ratnog saborca Radovana Karadžića pred Tribunalom. Nekadašnji predsednik Republike Srpske će, naime, u sudnicu biti doveden u utorak da bi prisustvovao statusnoj konferenciji zbog čega će tog dana početak Mladićevog suđenja neznatno kasniti.

Karadžićevo suđenje je okončano i čeka se prvostepena presuda, a Pretresno veće sudije Kvona/Kwon odobrilo je zahtev optuženog za održavanje konferencije o stanju u postupku na kojoj će mu biti omogućeno da se izjasni o svom zdravstvenom stanju i uslovima pritvora, što su za sudije pitanja od "najvišeg značaja". Sednica će biti održana u utorak u devet časova.

Dan ranije u istoj sudnici biće nastavljeno svedočenje Zorice Subotić, veštaka za balistiku Mladićeve odbrane. Ona osporava navode optužnice o artiljerijskim napadima na građane Sarajeva tokom četvorogodišnje opsade koji su navedeni u optužnici. U prošle sedmice započetom iskazu negirala je odgovornost vojske bosanskih Srba za napad na civile u redu za hleb u ulici Vase Miskina, artiljerijski udar na aktere fudbalske utakmice i, kasnije, ljude u redu za vodu u Dobrinji, kao i granatiranje dece na sankanju na Alipašinom polju. Svi incidenti odigrali su se od 1992. do 1994. godine i u njima su stradale desetine, a ranjene stotine civila.

Naredne sedmice predstoji nastavak u kojem će svedokinja govoriti o napadima na tržnicu Markale – prvi koje se odigrao 5. februara 1994. kada je poginulo 66 a ranjeno oko 140 građana Sarajeva i drugi od 28. avgusta 1995. godine u kojem su ubijene 43 osobe, a ranjeno njih 75. Zorica Subotić je o istim pitanjima svedočila i u odbranu Radovanu Karadžiću u maju 2013. godine, kada je rekla da je prva eksplozija na Markalama mogla biti izazvana samo "statičkim eksplozivom", odnosno da je podmetnuta na tlu, a da ni druga nije mogla doći sa položaja vojske bosanskih Srba. Osim o Markalama, svedočiće i o korišćenju modifikovanih avio bombi, poznatih kao "krmače", prilikom napada na civilne delove Sarajeva.

Sudeći po vremenu koje su tražili odbrana i optužba za ispitivanje Mladićevog veštaka, može se očekivati maratonsko svedočenje koje bi, osim dva prošlonedeljna dana, moglo da zauzme najmanje celu narednu radnu sedmicu, pa i više od toga.