HAG/DEN HAAG | 23.04.2012.

KARADŽIĆ HOĆE DODIKA ZA SVEDOKA I NE ODUSTAJE OD STAKIĆA

Radovan Karadžić traži sastanak sa predsednikom RS Miloradom Dodikom kako bi se dogovorili o njegovom eventualnom svedočenju pred Tribunalom. Optuženi ne odustaje od intervjua sa bivšim predsednikom kriznog štaba Prijedora koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora u Francuskoj

U pismu koje je uputio na adresu sadašnjeg predsednika Republike Srpske, Radovan Karadžić traži od Milorada Dodika da svedoči u njegovom predmetu.

Dodik bi, predložio je Karadžić, trebalo da izdvoji "sat do dva" kako bi se sastao sa pravnim savetnikom optuženog, Piterom/Peter Robinsonom, 11. juna 2012. godine. Karadžić se nada da će Dodik pristati da svedoči u njegovom predmetu i pomogne mu da dokaže da u Bosni nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem progona muslimanskog stanovništva od 1991. do 1995. godine sa područja pod kontrolom Republike Srpske.

Kao član opozicije u ratnoj skupštini bosanskih Srba, Dodik je, po Karadžiću, "posebno pogodan" svedok da pruži dokaze o ciljevima vlade tokom rata.

Optuženi je, takođe, obavestio sudije da i pored ranijeg poziva Veća, Francuska do sada nije odgovorila na zahtev odbrane da intervjuiše Milomira Stakića, ratnog predsednika kriznog štaba Prijedora. Stakić se nalazi u zatvoru u Francuskoj gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora izrečenu zbog zločina počinjenih u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje 1992. godine.

Budući da Francuska nije stupila u kontakt s njim, Karadžić traži od nadležnih u Parizu da obrazlože svoje postupke kako bi sprečili da im veće izda obavezujući nalog za saradnju sa optuženim.