HAG/DEN HAAG | 01.12.2015.

KAKO SU "PREDOMIŠLJANI" SVEDOCI U PREDMETU VOJISLAVA ŠEŠELJA

Tri funkcionera Srpske radikalne stranke optuženi za nepoštovanje suda zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja. Srbija nije postupila po nalogu za njihovo hapšenje koji joj je dostavljen još 19. januara ove godine

U Tribunalu je danas skinut pečat sa optužnice za nepoštovanje suda koja je 19. januara ove godine podignuta protiv trojicefunkcionera Srpske Radikalne Stanke - Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radeta - zbog pretnji, zastrašivanja, podmićivanja i drugih vidova uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja. U odluci o skidanju pečata se navodi da Srbija nije do danas postupila po nalogu za hapšenje pomenute radikalske trojke, izdatom istog dana kada i optužnica.

Petar Jojić i Vjerica Radeta su pravnici i članovi Šešeljevog pravnog tima, a Radeta je uz to i poslanik SRS u Skupštini Srbije, dok se Jovo Ostojić u optužnici predstavlja kao "četnički vojvoda". Terete se da su pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem neke od svedoka koji su sarađivali sa tužilaštvom naveli da promene tabor i odustanu od svedočenja za optužbu, odreknu se datih izjava tvrdeći da su bili pod pritiskom istražitelja, te da potpišu nove izjave koje su im diktirali optuženi i zatim lažno svedoče na jednom od suđenja Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda. Glavni koordinator obrade zabludelih radikala koji su pristali da sarađuju sa tužilaštvom je, prema danas obelodanjenoj optužnici, bio Ljubiša Petković, bivši načelnik Ratnog štaba SRS, koji je i sam 2008. godine osuđen na četiri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Identitet tih svedoka je redigovan i u optužnici, sa koje je danas skinut pečat, se navode kao svedoci 1, 2, 3 i 4. Svedok 1 je kako se navodi za "promenu tabora" dobijao honorar od 500 eura mesečno, dok se za Svedoka 2 navodi da mu je u sedištu SRS isplaćivan honorar, ali bez preciziranja iznosa. Pored novca, Svedoku 4 je, kako se navodi, obećano da će se sresti sa Zoranom Krasićem i Aleksandrom Vučićem, tadašnjim vodećim članovima Šešeljevog pravnog tima.

Skidanje pečata sa optužnice i neizvršenog naloga za hapšenje koincidira sa redovnim polugodišnjim izveštajima predsednika i glavnog tužioca Tribunala Savetu bezbednosti UN. Za očekivati je, zato, da će sudija Karmel Ađus/Carmel Agius u svom prvom predsedničkom "raportu" izvestiti Savet bezbednosti UN o nesaradnji Srbije.