HAG/DEN HAAG | 09.05.2012.

KAD SU NASTALE "CRVENE BERETKE"

Policijski veštak odbrane Franka Simatovića tvrdio da je formacija DB Srbije prvi put osnovana u avgustu 1993. godine pod nazivom Jedinica za antiteroristička dejstva, ali ga je tužiteljica suočila sa dokumentima iz kojih se vidi da je ona postojala još od 1991. godine pod drugim imenom – Jedinica za posebne namene. Svedok tvrdi da jedinica zvanično nije imala komandanta, a tužiteljica da ja to bio optuženi Franko Simatović

Tužiteljica Maksin Markus/Maxine Marcus je u današnjem unakrsnom ispitivanju policijskog veštaka Milana Miloševića sugerisala da su delovi njegovog ekspertskog izveštaja u kojima navodi kretanje Franka Simatovića u Državnoj bezbednosti (DB) Srbije "ograničeni" jer se zasnivaju na "ograničenoj dokumentaciji". Drugim rečima, ona tvrdi da su korišćeni samo materijali iz Simatovićevog personalnog dosijea, ali ne i dokumenti sa njegovim potpisom iz kojih se vidi da je komandovao jedinicom "Crvene beretke".

Profesor Policijske akademije Milan Milošević, koji svedoči na poziv Simatovićeve odbrane, u svom ekspertskom izveštaju je naveo da je optuženi bio stariji inspektor Druge uprave DB Srbije i kao takav "niže pozicioniran" u službi. Na taj način odbrana nastoji da pobije navode optužnice po kojima je Franko Simatović kao komandant "Crvenih beretki" zajedno sa bivšim šefom srpske tajne službe Jovicom Stanišićem odgovoran za zločine policijskih i paravojnih jedinica u Hrvatskoj i BiH. Odgovarajući na tužiteljicino pitanje, svedok je rekao da se njegov stav o Simatovićevoj ulozi u DB Srbije ne bi menjao i da je video pomenute dokumente sa njegovim potpisom, jer je, kaže, taj deo izveštaja pisao na osnovu personalnog dosijea optuženog.

Slična rasprava se danas vodila o delu izveštaja o specijalnoj jedinici DB Srbije "Crvene beretke" koja je imala nekoliko zvaničnih naziva. Svedok tvrdi da se iz dokumenata vidi da je osnovana u avgustu 1993. godine kao Jedinica za antiterorističko delovanje (JATD), a tužiteljica da je u praksi ona postojala još od početka devedesetih pod imenom Jedinica za posebne namene (JPN). Ona je ukazala i da se iz dokumenata vidi da su porodice poginulih pripadnika JPN dobijali nadoknadu od pravnog naslednika te formacije – JATD, kao i da je u prvim mesecima nakon avgusta 1993. godine na dokumentima jedinice stajao pečat JPN, iako je ona već imala novo ime. Milošević je rekao da se onda postavlja pitanje autentičnosti tih dokumenata i odbacio mogućnost da se radilo o istoj formaciji. "Crvene beretke" su, inače, u javnosti poznate po poslednjem nazivu - Jedinica za specijalne operacije (JSO).

Tužiteljica je, takođe, ukazala i na postojanje platnih spiskova iz kojeg se vidi da su iz budžeta JATD od 1993. godine isplaćivani pripadnici Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, jedinice koja je, po iskazima svedoka optužbe, učestvovala u zločinima u Istočnoj Slavoniji i BiH. Među primaocima dnevnica je i poznati pripadnik te formacije, kasnije komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija. Svedok je, međutim, rekao da on ne zna ko je kad bio pripadnik Arkanove jedinice i da, tokom pregleda dokumentacije, na to "nije obraćao pažnju". Svedok je, takođe, tvrdio da "Crvene beretke" zvanično nikad nisu imale komandanta i nije prihvatio sugestiju optužbe da je na njenom čelu bio Franko Simatović, jer se njegovi inicijali i potpis pojavljuju na više desetina dokumenata te specijalne formacije.

Iskaz Milana Miloševića biće okončan sutra.