HAG/DEN HAAG | 26.08.2011.

KABAŠI PRIZNAO KRIVICU ZA NEPOŠTOVANJE SUDA

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Šefćet Kabaši izjasno se da je kriv po obe tačke optužnice za nepoštovanje suda, podignute zbog odbijanja da svedoči na suđenju bivšim čelnicima OVK. Popodne rasprava o odmeravanju kazne

Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi izjasnio se danas da je kriv po obe tačke optužnice koja ga, zbog odbijanja da svedoči u predmetu Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, tereti za nepoštovanje suda.

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, optužen je da je u junu 2007. godine, a potom u novembru iste godine u svojstvu svedoka odbio da odgovara na pitanja tužioca.

Tužilaštvo i odbrana su potvrdili da nisu sklopili sporazum o priznavanju krivice, a veće je za danas popodne zakazalo raspravu na kojoj će sudije oceniti da li su ispunjeni uslovi za prihvatanje Kabašijevog priznanja. Prema pravilniku Tribunala, veće mora da se uveri da je potvrdna izjava o krivici data dobrovoljno, informisano i nedvosmisleno. Ukoliko sudije prihvate priznanje, uslediće rasprava o odmeravanju kazne na kojoj će strane ukazati na olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti od značaja za visinu kazne.

Kabašijev branilac Majkl Karnavas/Michael Karnavas je naveo da bi odbrana želela da izvede brata optuženog kao svedoka o karakteru.