HAG/DEN HAAG | 11.06.2003.

JOVICA STANIŠIĆ U HAGU

Haški sud potvrdio da je Stanišić, optužen za učešće u zločinima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prebačen u pritvor Tribunala.

Haški tribunal je potvrdio da je Jovica Stanišić, optužen za učešće u zločinima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, stigao u Hag, i odmah potom smješten u zatvor Sheveningen.

Optužnica protiv Stanišića, koja obuhvata period od augusta 1991. do decembra 1995. godine, tereti tadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije da je uz pomoć DB uspostavio tajne jedinice koje su potom izvršavale "posebne zadatke" na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, Jovica Stanišić je, zajedno sa Frankom-Frenkijem Simatovićem, odnedavnim stanovnikom haškog pritvora, učestvovao u "zajedničkom zločinačkom djelu", koje je za cilj imalo prisilno i trajno uklanjanje ne-Srba - Hrvata i Bošnjaka iz širokih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović su, samostalno ili u suradnji sa ostalim učesnicima "zločinačkog poduhvata", formirali, financirali, opremali oružjem, uvježbavali i logistički podržavali posebne jedinice Državne bezbjednosti Srbije, umiješane u zločine u Hrvatskoj i Bosni.

Uz to, učestvovali su, prema optužnici, u planiranju, pripremama ili samim egzekucijama Hrvata, Bošnjaka i bosanskih Hrvata na područjima tzv. SAO Krajina, SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, te na teritorijima u Bosni i Hercegovini, posebno u općinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Mrkonjić Grad, Sanski Most i Zvornik.

Specijalne jedinice Državne bezbjednosti su, pod kontrolom optuženih, same ili udružene sa ostalim srpskim snagama, napadale i preuzimale gradove i sela, sa ciljem uspostave srpske vlasti. Novi režimi su "dizajnirani" tako da progone i istjeruju Bošnjake i Hrvate sa teritorija pod srpskom kontrolom. Prema slovu optužnici, Jovica Stanišić se tereti za progone na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama, koji uključuju ubojstva, prisilni transfer i deportacije.

Očekuje se da će Tribunal u najskorije vrijeme objaviti termin prvog pojavljivanja optuženog pred haškim sudijama.