HAG/DEN HAAG | 22.11.2015.
Sledeće sedmice u Tribunalu

JASUŠI AKAŠI KAO SVEDOK MLADIĆEVE ODBRANE

Za sledeću sedmicu odbrana Ratka Mladića planirala je iskaz samo jednog novog svedoka, bivšeg specijalnog izaslanika UN Jasuši Akašija, kao i nastavak prošlonedeljnog svedočenja vojnog eksperta odbrane, penzionisanog generala Mitra Kovača

Sledeću radnu sedmicu Tribunala otvoriće Jasuši Akaši/Yasushi Akasi, nekadašnji specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju. Biće to treće Akašijevo svedočenje pred Tribunalom, sva tri puta na poziv odbrane optuženih: Ante Gotovine (2009), Radovana Karadžića (2013) i sadaRatka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS optuženog za genocid i druge zločine tokom rata u BiH.

Ako je suditi po prethodnim Akašijevim svedočenjima, za očekivati je da će i ovog puta nastupiti vrlo diplomatski i striktno neutralno, strogo vodeći računa da ne naškodi, ali i ne pomogne, bilo kojoj od strana: kako odbrani, tako i optužbi.

Akašijevo svedočenje bi, kako je najavljeno, trebalo da traje ceo ponedeljak i deo utorka, kada će se na klupu za svedoke vratiti penzionisani general Mitar Kovač, vojni ekspert odbrane čiji je iskaz započet prošle sedmice. U ekspertskom izveštaju i glavnom ispitivanju Kovač je, podsetimo, izložio svoje teze o "klasičnom građanskom ratu" u BiH, Sarajevu kao "branjenom gradu" koji je bio legitimna vojna meta i, konačno, o Mladićevoj "humanoj" ponudi Srebreničanima da biraju hoće li "opstati ili nestati", ali samo pod uslovom da "polože oružje". U utorak i sredu vojni ekspert odbrane će ove teze braniti u unakrsnom ispitivanju od strane tužioca.

Sledeća radna sedmica će, sva je prilika, trajati samo tri dana, pošto odbrana nema novog svedoka za četvrtak.