HAG/DEN HAAG | 17.12.2015.

IMENOVANE SUDIJE ZA NOVO SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove imenovao Pretresno veće koje će voditi ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Pored dosadašnjeg sudije Haškog tribunala Bartona Hola, u veću su i dvoje bivših sudija Tribunala za Ruandu. Izjašnjavanje optuženih zakazano za petak 18. decembar u 14:30 sati

Dva dana nakon žalbene presude kojom je suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću vraćeno na početak, imenovano je Pretresno veće koje će voditi ponovljeni proces.

Bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije sudiće se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, institucijom koja preuzima nadležnosti sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. Predsednik tog tela Teodor/Theodor Meron doneo je danas odluku da Pretresnim većem predsedava sudija Barton Hol/Burton Hall sa Bahama, a da pored njega sude još Seon Ki Park iz Južne Koreje i sutkinja Solomi Balungi Bosa/Solomy Balungi Bossa iz Ugande. Od troje pomenutih, samo je sudija Hol već sudio u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju, gde je, između ostalog, vodio predmet nekadašnjih šefova policije bosanskih Srba Miće Stanišića i Stojana Župljanina. Drugo dvoje sudija bili su u većima Tribunala za Ruandu.

Danas uspostavljeno Pretresno veće vodiće ispočetka proces po optužnici kojom se bivši šefovi tajne službe Srbije terete za zločine nad nesrbima od 1991. do 1995. godine koji su bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se veliki delovi Hrvatske i BiH etnički očiste.

Zločine su, po tužilaštvu, počinile jedinice Državne bezbednosti Srbije poput "Crvenih beretki", "Škorpiona", "Arkanovih tigrova" i Milicije Krajine. Optuženi su prvostepenom presudom oslobođeni svih optužbi, ali je Žalbeno veće presudu poništilo.

Tokom ponovljenog procesa, novo veće biće u obavezi da na celokupan dokazni materijal primeni ispravne pravne standarde koje je prekjuče propisalo Žalbeno veće – da jasno utvrdi "postojanje i opseg" zajedničke zločinačke namere, a zatim proceni da li su je optuženi delili, kao i da se odbaci standard "konkretne usmerenosti" u slučaju razmatranja odgovornosti Stanišića i Simatovića za pomaganje i podržavanje zločina.

Stanišić i Simatović će u petak 18. decembra u 14:30 sati biti izvedeni pred sudiju Hola kako bi se izjasnili o navodima optužnice.