HAG/DEN HAAG | 10.05.2012.

IMA LI LOGIKE DA JE SAO KRAJINA DEO SRBIJE?

Budući da je veštak odbrane negirao autentičnost jednog dokumenta sa potpisom Franka Simatovića jer se u njegovom zaglavlju "nelogično" navodi "SAO Krajina – Republika Srbija", tužiteljica predočila odluku krajinskih vlasti iz maja 1991. godine o pripajanju Srbiji, nakon čega je svedok priznao da u navodu zaglavlja ipak "ima logike"

Nakon završnih desetak minuta unakrsnog ispitivanja od strane tužiteljice Markus/Marcus, profesoru beogradske Policijske akademije Milanu Miloševiću pitanja je danas u okviru dodatnog ispitivanja postavljao branilac Franka Simatovića. Svedok je na poziv Simatovićeve odbrane sačinio ekspertski izveštaj pod naslovom "Studija o vršenju unutrašnjih poslova i o sistemu državne bezbednosti" i tokom iskaza je više puta naglasio da ga je pisao samo na osnovu zakona i drugih pravnih akata i uvida upolicijske dokumente, ne donoseći zaključke o činjeničnom stanju.

Ipak, tokom iskaza je komentarisao navode dokumenata koji opisuju činjenično stanje. Tako je izrazio sumnju u autentičnost naređenja sa potpisom Franka Simatovića od 16. juna 1991. godine za povlačenje oružja iz centra za obuku Golubić nadomak Knina. U današnjem dodatnom ispitivanju je ponovio da se radi o "nelogičnom i nemogućem" dokumentu, jer u zaglavlju stoji "Republika Srbija – SAO Krajina". Dodatni razlog za sumnju u autentičnost dokumenta je, po svedoku, i činjenica da je tekst u njemu "nepismen".

Pred kraj Miloševićevog iskaza tužiteljica mu je postavila nekoliko dopunskih pitanja na tu temu. Predočila je odluku rukovodstva SAO Krajine da 17. maja 1991. godine nakon referenduma proglasi pripajanje Srbiji. Kada je to video, profesor Milošević je priznao da ipak "ima logike" što je u zaglavlju dokumenta sačinjenog mesec dana kasnije naznačeno da je SAO Krajina u Republici Srbiji, s tim da je naglasio da Srbija taj čin "samopripajanja" nikad nije prihvatila.

Budući da je svedok tvrdio da je Jedinica za antiterorističko delovanje, poznata i kao "Crvene beretke" osnovana tek 1993. godine i da do 1996. godine nije imala komandanta, predsedavajući sudija Ori/Orie je pitao "da li je logično" da niko ne komanduje jednom takvom jedinicom cele tri godine. Milošević odgovara da to "nije nelogično, niti čudno" jer je jedinicom sve vreme zapovedao zamenik komandanta. Pretpostavlja da niko nije imenovan na čelo "Crvenih beretki" jer se "nije našlo odgovarajuće personalno rešenje".

Optužba tvrdi, a odbrana negira, da je komandant jedinice bio Franko Simatović i da je u tom svojstvu, zajedno sa šefom Državne bezbednosti Srbije Jovicom Stanišićem, odgovoran za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH.

Po okončanju iskaza veštaka Simatovićeve odbrane, na klupu za svedoke je izveden bivši pripadnik Vojske Jugoslavije Dejan Plahuta zvani "Švabo". Tokom kratkog boravka u sudnici on je opisao napad Armije BiH na područje Skelana i Bajine Bašte 1993. godine. Njegov iskaz se nastavlja u ponedeljak.

U Tribunalu je, inače, obelodanjena odluka koja je do sada bila poverljiva, a u kojoj se navodi da je Jovici Stanišiću odobreno da deo pauze u suđenju tokom aprila provede u Srbiji. Od ranije je poznato da je sličan zahtev za privremenu slobodu bio odobren i Simatoviću.