HAG/DEN HAAG | 04.06.2013.

HAG UMESTO "VEČNIH LOVIŠTA"

Ratko Mladić na raspravi o njegovom zdravlju, povodom zahteva odbrane za skraćenje radne sedmice, odao priznanje svima koji su mu svojim angažovanjem, od kada je došao u Hag, "spasili život" i "izvukli ga iz groba" u kojem je već bio "sa obe noge"

"Da nisam ovde došao odavno bih već bio u večnim lovištima", rekao je Ratko Mladić na kraju rasprave o njegovom zdravlju koja je danas vođena povodom zahteva odbrane da se radna sedmica na suđenju smanji sa pet na četiri dana. Mladić je dodao da iako ne želi "da hvali Tribunal, duboko se klanja", zahvaljuje i odaje priznanje svima "odčistačice do vlasnika (bolnice) Bronovo", što su mu "spasili život".Zahvaljujući njihovoj pažnji, lekovima i božijoj volji, objasnio je Mladić, on još uvek nije dospeo "kod Svetog Petra".

Odbrana je zahtev za skraćenje radne sedmice obrazložila medicinskim razlozima, odnosno opasnošću da bi, već narušeno zdravlje optuženog, moglo biti dodatno ugroženo ukoliko se ne uspori sadašnji tempo postupka. Da bi utvrdile ima li medicinskih osnova za takvu tvrdnju sudije su pozvale dr Paulusa Falkea, lekara Pritvorske jedinice UN i puna dva i po sata mu postavljale pitanja o tome postoji li, ili ne, rizik da Mladićevo zdravlje bude ugroženo ukoliko se zadržipetodnevna radna sedmica.

Dr Falke je, nakon što je proučio rezultate detaljnih pregleda kojima je Mladić bio podvrgnut, takođe predložio skraćenje radne sedmice. Uzimajući u obzir godine optuženog kao i činjenicu da je preživeo dva moždana udara čije su posledice i dalje prisutne, holandski lekar je ocenio da bi četvorodnevna radna nedelja za Mladića bila prikladnija. Na pitanje sudija koje bi bile "ozbiljne posledice" nastavka rada po postojećem rasporedu, dr Falke je odgovorio da bi kod optuženog moglo doći do "ekstremnog zamora, smanjenja koncentracije, emotivne kontrole i brige o sebi" što bi u krajnjoj liniji moglo dovesti do "potpunog sloma". Sudije će naknadno doneti odluku o dužini radne sedmice na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS optuženom za genocid i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Nakon medicinske rasprave, Mladićev branilac Nenad Petrušić nastavio je unakrsno ispitivanje Momira Nikolića bivšeg bezbednjaka Bratunačke brigade VRS, koji je priznao krivicu za srebreničke zločine i trenutno izdržava kaznu od 20 godina zatvora. Branilac je sugerisao da su zločine nakon pada Srebrenice počinile policijske a ne vojne snage RS kojima je komandovao njegov klijent.

Mada nije negirao da su pripadnici policije počinili zločine, kao što je streljanje zarobljenika u skladištu poljoprivredne zadruge u Kravici 13. jula 1995., Nikolić je, opisujući ulogu vojske i policije u operaciji Krivaja 95 rekao dase radilo o "različitim strukturama koje učestvuju u istoj operaciji i imaju iste ciljeve". Prema njegovom iskazu policijske jedinice bile su "pod komandom svojih starešina" koji su koordinirali aktivnosti sa komandom čitave operacije. Stručnim jezikom, dodao je Nikolić, radilo se o "sadejstvu" policijskih i vojnih snaga u istoj operaciji.Iskaz Momira Nikolića nastavlja se sutra.