HAG/DEN HAAG | 11.12.2009.

GOTOVINA I MARKAČ PROTIV REPUBLIKE HRVATSKE

Nakon četvoročasovne rasprave u kojoj su učestvovali i predstavnici hrvatske vlade, veće sudije Orija izdalo hitan nalog da se do daljeg obustavi pregled dokumenata i predmeta koji su - u okviru akcije provedene protiv osumnjičenih za prikrivanje i/ili uništavanje dokumenata otuđenih iz državnih arhiva - zaplenjeni od sadašnjih ili bivših branilaca Ante Gotovine

Pretresno veće prihvatilo je večeras zahtev odbrane Ante Gotovine i Mladena Markača i izdalo hitan nalog vlastima Republike Hrvatske da do daljeg obustave svaki pregled sadržaja svih zaplenjenih dokumenata i predmeta, uključujući i kompjutere koji su oduzeti od sadašnjih ili bivših članova tima Gotovinine odbrane. Vlastima je naloženo da te predmete zapečate i zadrže u svom posedu. Odluka stupa na snagu odmah i ostaje na snazi do daljeg.

Tako je večeras zaključena vanredna četvoročasovna rasprava u juče iniciranom sporu koji bi se mogao nazvati "Gotovina i Markač protiv Republike Hrvatske". Dvojica generala nisu ni danas prisustvovali raspravi u znak protesta zbog akcije hrvatske policije koja je u sredu 9. decembra pretresla stanove, urede i automobile većeg broja osoba osumnjičenih za prikrivanje ili uništavanje arhivske građe, a neke od njih je i privela na takozvane informativne razgovore. Među privedenima i pretresenima su, prema tvrdnjama Gotovininog branioca Luke Mišetića, bila i dvojica sadašnjih i jedan bivši član tima generalove odbrane.

Na početku današnje rasprave predstavnici Republike Hrvatske – veleposlanik Joško Paro i zamenik državnog tužioca Josip Čule – su detaljno objasnili zašto je i kako sprovedena akcija pretresa i privođenja osumnjičenih. Obojica su istakli da je akcija sprovedena ne samo da bi se odgovorilo na zahteve Pretresnog veća i tužilaštva za dostavljanje dokumenata, već pre svega zato što se krivično delo prikrivanja i/ili uništavanja dokumenata koji bi morali da budu u državnom arhivu goni po službenoj dužnosti. Kao dokaz da akcija nije sprovedena pod navodnim pritiskom tužioca Bramerca/Brammertz, veleposlanik Paro je ponudio da Pretresnom veću dostavi na uvid kompletnu korespondenciju između hrvatskih vlasti i tužilaštva Tribunala. Veće je tu ponudu prihvatilo ukazujući da će uvid u tu korespondenciju imati i strane u sporu.

Glavni motiv naloga za privremeno stavljanje zaplenjenog materijala pod pečat hrvatskih vlasti je bojazan veća da bi u njemu moglo da bude dokumenata koji su zaštićeni takozvanom privilegijom poverljivosti između optuženih i njihovih branilaca. Zbog toga bi, po mišljenju veća, trebalo utvrditi proceduru uz pomoć koje će se ustanoviti da li u zaplenjenom materijalu ima bilo čega što bi moglo da bude obuhvaćeno povlasticom poverljivosti.

Da bi pokazao da tom povlasticom ne mogu da budu obuhvaćeni dokazi o zločinu, sudija Ori/Orie je kao primer naveo situaciju u kojoj neka osoba donosi svom advokatu nož kojim je izvršila ubistvo i kaže mu da ga "pričuva" u kancelariji. Gotovinin branilac Mišetić se složio da taj nož ne bi bio zaštićen povlasticom poverljivosti i da bi njegovo čuvanje predstavljalo opstrukciju pravde. Isto bi, logično je pretpostaviti, važilo i za takozvane "topničke dnevnike" iz Oluje, ukoliko bi se oni kojim slučajem našli u nekoj od advokatskih kancelarija.