HAG/DEN HAAG | 25.11.2003.

GENERAL RADISLAV KRSTIĆ SUTRA PRED ŽALBENIM VIJEĆEM

Na presudu od 46 godina zatvora žalili su se i odbrana i tužilaštvo Haškog tribunala

Pred Haškim tribunalom sutra će početi razmatranje žalbi na presudu generalu Radislavu Krstiću. On je 2. avgusta 2001. osudjen na 46 godina zatvora pošto ga je sud proglasio krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Optužnica ga je teretila za smrt "hiljada Bošnjaka iz Srebrenice izmedju 10. i 19. jula 1995. godine".

Ta presuda ostaće zabilježena u istoriji medjunarodne pravde, jer je prvi put kazna izrečena za genocid. Takva kvalifikacija zločina nije postojala na sudjenju nacističkim ratnim zločincima na Nirnberškom procesu 1945. godine.

Generala Krstića, koji je u julu 1995. bio komandant Drinskog korpusa, sud je proglasio za jednu od najodgovornijih ličnosti za masakr 7.000 Bošnjaka poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Na presudu su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Advokati generala Krstića zastupaju istu tezu kao i na sudjenju na prethodnoj instanci, da je u vojsci bosanskih Srba postojao "dvostruki lanac komandovanja" i da optuženi ne snosi nikakvu odgovornost za počinjene zločine. Odbrana je najavila nove dokaza za potvrdu svoje teze.

Tužilaštvo smatra da presuda "nije primjerena težini zločina" i zahtijeva kaznu doživotnog zatvora.

Osudjujući generala Krstića na 46 godina zatvora, a ne na najtežu kaznu po statutu Haškog tribunala - doživotni zatvor, sudsko vijeće je uzelo u obzir da postoje ličnosti koje su, po komandnoj liniji, bile nadredjene generalu Krstiću i da je njihova odgovornost veća od njegove.

Razmatranje žalbi odbrane generala Krstića i tužilaštva Haškog tribunala trajaće dva dana, ali će definitivna odluka Žalbenog vijeća biti donesena tek za nekoliko mjeseci.