HAG/DEN HAAG | 14.09.2009.

FLORANS ARTMAN "KRIVA" ZA NEPOŠTOVANJE SUDA

Specijalno veće Haškog tribunala proglasilo francusku novinarku "krivom" za "svesno i hotimično ometanje pravde" i osudilo je na novčanu kaznu od 7.000 eura. Odbačeni svi argumenti odbrane koja je, još tokom suđenja, najavila da će se u slučaju osuđujuće presude obratiti ne samo Žalbenom veću Tribunala, nego i Evropskom sudu za ljudska prava

Florans Artman /Florence Hartman, francuska novinarka i bivša predstavnica za štampu tužilaštva Haškog tribunala, proglašena je danas krivom na nepoštovanje suda i osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 7.000 eura. Presudu je izreklo Specijalno veće Tribunala kojim je predsedavao južnoafrički sudija Moloto, a u čijem su sastavu još i sudije Liu iz Kine i Ginej iz Turske.

Specijalno veće je zaključilo da je Florans Artman "svesno i hotimično objavila sadržaj, navodne efekte i poverljiv karakter" dve odluke Žalbenog veća u predmetu Slobodana Miloševića. Tim odlukama su, podsetimo, odobrene zaštitne mere odnosno poverljivost dokumenata Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, dostavljenih Tribunalu za potrebe suđenja Miloševiću a za koje se pretpostavlja da sadrže dokaze o umešanosti Srbije u rat u Bosni i Hercegovini. Zaštitne mere tim dokumentima su, napisala je Artman u inkriminisanim tekstovima, odobrene sa isključivim ciljem da se Srbija zaštiti od odgovornosti pred Međunarodnim sudom pravde, pred kojim je u to vreme vođen spor "Bosna i Hercegovina protiv Srbije".

Mada prihvata da su neke od objavljenih informacija već bile dostupne javnosti, Specijalno veće je kao "neutemeljen" odbacilo argument odbrane francuske novinarke da su odluke Žalbenog veća "izgubile poverljiv karakter" time što su navedene u nekim javnim dokumentima Tribunala. Odbačen je, takođe, i argument da se Srbija "odrekla zaštitnih mera" time što su njeni zvaničnici otvoreno govorili o poverljivim dokumentima Vrhovnog saveta odbrane. Poverljive odluke tribunalovih veća, navodi se u presudi, ostaju poverljive sve dok neko veće ne odluči drugačije.

Mada Srbija ni na koji način nije protestovala zbog objavljenih informacija i mada je u poslednje dve godine došlo do značajnog napretka u njenoj saradnji sa Tribunalom, u presudi se posebno naglašava da postupci poput ovih za koje se tereti francuska novinarka "mogu da odvrate suverene države da dostavljaju dokumenta" koja im traži Tribunal. Naglašava se, takođe, važnost očuvanja "poverenja javnosti u delotvornost zaštitnih mera koje odobrava Tribunal", kao i nužnost "odvraćanja optužene i drugih od daljeg objavljivanja poverljivih informacija".

Ovom presudom, po svemu sudeći, neće biti stavljena tačka na slučaj Florans Artman, čiji su branioci još tokom suđenja najavili da će se – u slučaju osuđujuće presude – obratiti ne samo Žalbenom veću Tribunala, nego i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Po njihovom mišljenju, postupkom koji je pokrenut protiv francuske novinarke pokušava se onemogućiti svaka kritika sudskih odluka i nameću se nova ograničenja slobodi izražavanja.