HAG/DEN HAAG | 03.02.2014.

ENGLESKI PREVOD PRESUDE ZA HERCEG BOSNU TEK U JUNU

Prevod prvostepene presude sa francuskog na engleski jezik koja je bivšim liderima Herceg Bosne izrečena krajem maja 2013. biće gotov tek u junu ove godina, nakon čega će odbrana imati 60 dana za podnošenje žalbe. Slobodan Praljak i dalje tvrdi da nema para da Tribunalu vrati 2 miliona i 800 hiljada eura isplaćenih njegovoj odbrani i tvrdi da Sekretarijat protiv njega vodi "beskompromisnu kampanju sa nevjerovatnom količinom neistina"

U Tribunalu je danas održana statusna konferencija u predmetu bivših čelnika Herceg Bosne - Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Optuženi nisu imali pritužbe na uslove u pritvoru i zdravstveno stanje, a njihove je branioce najviše zanimalo kada će biti dovršen prevod prvostepene presude napisane na francuskom jeziku na oko 4.500 strana.

Šestorica bivših lidera bosanskih Hrvata su, naime, 29. maja prošle godine prvostepenom presudom vijeća francuskog sudije Antonetija/Antonetti osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene na prostoru Herceg Bosne 1993. i 1994. godine. Njihovi advokati imaju na raspolaganju rok od dva mjeseca za podnošenje žalbe, od trenutka kada im presuda bude dostavljena na engleskom jeziku.

Prevod prvostepene presude na engleski jezik bi, po riječima predsjedavajućeg Žalbenog vijeća Teodora/Theodor Merona, trebao biti gotov najkasnije u junu ove godine. Sudija Meron je obećao da će se pobrinuti da optuženi, ako ne istovremeno onda barem ubrzo nakon toga, dobiju i verziju na hrvatskom jeziku, kako bi se i oni koji ne govore engleski mogli uključiti u žalbeni postupak.

Žalbeno vijeće će uskoro razmotriti i zahtjev Sekretarijata da se optuženom Praljku naloži da Tribunalu vrati 2 miliona i 800 hiljada eura koliko je iz fonda pravne pomoći tokom suđenja isplaćeno timu njegove odbrane, kao i podneske koje je s tim u vezi podnio optuženi negirajući nalaze istrage o njegovom imovinskom stanju. Praljak je danas optužio Sekretarijat suda da protiv njega vodi "beskompromisnu kampanju sa nevjerovatnom količinom neistina".

Naredna konferencija o stanju u postupku bivših lidera Herceg Bosne će u skladu sa Pravilnikomsuda biti održana u roku od 120 dana.