HAG/DEN HAAG | 03.04.2003.

DUBROVAČKA REPUBLIKA U SASTAVU SRBOSLAVIJE

Svedočenje generala Nojka Marinovića, bivšeg zapovednika odbrane Dubrovnika, na sudjenju Slobodanu Miloševiću

"Bio bih krajnje neodgovoran da provociram lava, ako nemam čime da mu se suprotstavim."

Tako je general Nojko Marinović odgovorio danas na tvrdnje optuženog Slobodana Miloševića da su hrvatske snage u jesen 1991. iz Dubrovnika otvarale vatru na položaje JNA kako bi je "provocirale".

Do sredine septembra 1991. Nojko Marinović je bio zapovednik 472. Motorizovane brigade, jedne od najelitnijih jedinica JNA sa više od 5.000 vojnika stacioniranih u Trebinju. Zahtev nadredjenima da ga razreše dužnosti podneo je 17. septembra i tri dana kasnije našao se u Dubrovniku. Stanje koje je zatekao, rekao je danas, bilo je "poražavajuće". Nije postojao nikakav plan za odbranu grada, a malobrojne policijske i vojne snage bile su "potpuno neorganizovane i nespremne za ono što se moglo dogoditi". I što se, ubrzo, dogodilo.

Nojko Marinović, koji je u martu 1992. teško ranjen u eksploziji mine, svedočio je pisanom izjavom, a danas ga je - putem video veze izmedju tribunala i studija u Dubrovniku - unakrsno ispitivao optuženi.

Prema pisanoj izjavi generala Marinovića, "dubrovačka operacija" izvedena je u okviru šireg plana osvajanja Južne Dalmacije prodorima snaga JNA iz Crne Gore i Istočne Hercegovine, koje bi se kod Metkovića spojile sa snagama koje bi prodrle dolinom Neretve. U drugoj fazi operacije te snage bi se, po generalu Marinoviću, negde kod Sinja spojile sa Kninskim korpusom, a zatim zajedno krenule na zaposedanje zamišljene granice na liniji Karlobag-Karlovac-Virovitica. A u Dubrovniku bi, zatim, bila proglašena "Dubrovačka Republika" sa nekom vrstom autonomije u sastavu "Srboslavije".

"Prvi put čujem za taj izraz", rekao je danas Milošević. "Ali ste radili na njemu", odgovorio mu je general Marinović.

Za unakrsno ispitivanje bivšeg zapovednika odbrane Dubrovnika, Slobodan Milošević je pripremio nekoliko mapa Starog grada i šireg gradskog područja, na kojima je obeležio položaje koje su, po njemu, zauzimale hrvatske snage. Tako je, na mapi starog gradskog jezgra, obeležio 7 tačaka na kojima su, kako je tvrdio, bili postavljeni minobacači, protivavionski topovi i mitraljezi.

"Ja ne znam ko vam je to radio, ali su vam podmetnuli", rekao je svedok optuženom, tvrdeći da "ništa od svega toga nije tačno" i da su Miloševićeve tvrdnje u sukobu sa elementarnom vojnom logikom. Po Marinoviću, sa mesta u Starom gradu na kojima Milošević tvrdi da su bili topovi ili minobacači se "ništa ne vidi" i ne može se pogoditi ni jedan položaj snaga koje su opokoljavale grad.

Prema generalu Marinoviću, branitelji Dubrovnika su raspolagali sa 10 protivavionskih topova, 17 minobacača i još 4 topa kalibra 85 milimetara. Ni jedno od tih artiljerijskih orudja nije bili u Starom gradu niti u njegovoj neposrednoj blizini - tvrdi general. Pošto je Milošević pokušao da to iskoristi za potvrdu svoje teze o "militarizaciji Dubrovnika", svedok je odgovorio da su sva ta orudja dopremljena u šire područje grada nakon 23. septembra, kada su počeli incidenti koji su prethodili opštem napadu od 1. oktobra 1991.