HAG/DEN HAAG | 31.03.2008.

DERŠOVIC PRVI PUT U SUDNICI TRIBUNALA

Alen Deršovic, Krajišnikov savetnik za pitanje udruženog zločinačkog poduhvata, dobio dodatnih nedelju dana za dostavljanje dela žalbenog podneska, na kojem je obustavio rad zbog "poteškoća sa isplatom honorara"

Na današnjoj konferenciji o stanju u žalbenom postupku u predmetu Momčila Krajišnika u sudnici se u "ograničenom svojstvu branioca" prvi put pojavio čuveni američki advokat Alen Deršovic/Alan Dershowitz. Nekadašnji branilac zvezde američkog fudbala O. Džej Simpsona/O.J. Simpson je na zahtev Krajišnika, a uz odobrenje Žalbenog veća, pristao da napiše deo žalbenog podneska posvećen teoriji udruženog zločinačkog poduhvata. Bivši predsednik Skupštine bosanskih Srba je, podsetimo, prvostepenom presudom osuđen na 27 godina zatvora kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se proterivanjem i drugim zločinima "etnički prekomponuju teritorije koje je odredilo vođstvo bosanskih Srba".

Rok za dostavljanje Deršovicevog podneska je istekao prošlog petka a Žalbeno veće prvobitno nije odobrilo Krajišnikov zahtev njegovo produženje. Predžalbeni sudija Teodor/Theodor Meron je na današnjem zasedanju ipak, "u interesu pravde", dozvolio jednonedeljno odlaganje, i to "do kraja ponedeljka" 7. aprila. Podsetimo, Krajišnik je tražio da rok za dostavljanje podneska bude pomeren zbog "poteškoća u isplati" Deršovicevog honorara, budući da se ime optuženog nalazi na "crnoj listi" osoba kojima je zabranjeno poslovanje u Sjedinjenim Državama. Nije saopšteno da li su pomenute poteškoće u međuvremenu otklonjene.

Osim što je isposlovao pomeranje roka za dostavljanje podneska, Deršovic je danas najavio da će Momčilo Krajišnik uskoro zatražiti da pred Žalbenim većem iznese dodatne dokaze koji u vreme suđenja nisu bili dostupni. Radi se o izvesnim video snimcima, ali optuženi i njegov savetnik nisu otkrili o čemu se tačno radi.