16.06.2016.

DEMURENKO OTIŠAO PRIJE KRAJA SVJEDOČENJA

Ruski pukovnik Andrej Demurenko se jutros nije pojavio u sudnici, gde je trebalo da nastavi iskaz u odbranu Ratka Mladića. Predsjedavajući sudija saopštio da je svedok napustio Holandiju "malo iza ponoći". Odbrana i optužba pozvani da se do ponedeljka izjasne kako postupiti sa njegovom izjavom i nezavršenim iskazom. U sudnici jutros nije bilo ni Mladića koji se odrako prava da prisustvuje raspravi.

Svjedok Andrej Demurenko jutros se nije pojavio u sudnici u kojoj je trebao da nastavi iskaz u odbranu Ratka Mladića. Pretresno vijeće je obaviješteno da je Demurenko prošle noći, nešto malo iza ponoći, napustio Holandiju, saopštio je predsjedavajući sudija Alphons/Ori. U sudnici nije bilo ni Mladića koji je putem svojih advokata dostavio obavijest da se odriče prava da prisustvuje današnjoj sjednici.

Demurenko je samoinicijativno napustio zemlju prije nego što je završio svoj iskaz na Mladićevom suđenju. Tužilac je jutros trebao završiti njegovo unakrsno ispitivanje, nakog čega bi odbrani bila pružena mogućnost da postavi dodatna pitanja. Umjesto toga sudija Ori se zahvalio ruskim prevodiocima za pomoć koju su pružili tokom prva dva dana Demurenkovog svjedočenja i zatražio da se strane izjasne u vezi sa novonastalnom situacijom pismenim podnescima.

Demurenkovim nezavršenim iskazom Mladićeva odbrana je, čini se, okončala izvođenje svojih dokaza. Ostalo je neriješeno pitanje iskaza još jednog svjedoka – Jasmina Odobašića iz Komisije za nestale osobe u BiH. Mladićeva odbrana je početkom ove sedmice najavila da će tražiti da se njegova izjava uvrsti u dokaze u skladu sa pravilom koje se primenjujeu slučajevima "nedostupnih svjedoka", čije se prethodne izjave mogu uvesti u dokaze bez njihovog prisustva u sudnici..

Sudija Ori je zaključio današnju raspravu “sine die”, odnosno do daljnjeg. Završne riječi strana bi, kako se očekuje, mogle biti održane sredinom oktobra.