HAG/DEN HAAG | 29.05.2012.

DA LI JE DAFINA OPREMALA FRENKIJA I "FRENKIJEVCE"

Iako je jedan od autora službene beleške iz 1993. godine u kojoj se navode reči Dafine Milanović da je za potrebe Franka Simatovića uvezla opremu iz Austrije i avione iz Amerike, svedok odbrane Radivoje Mičić tvrdi da ni tada ni sada nije verovao u te navode

U nastavku prošle nedelje započetog ispitivanja bivšeg operativca Državne bezbednosti Srbije Radivoja Mičića, branilac Mihajlo Bakrač je predočio službenu belešku sa svedokovim potpisom iz avgusta 1993. godine u kojoj se bivša režimska bankarka Dafina Milanović žali na Franka Simatovića Frenkija. Prenose se Dafinine reči da Frenki ne izvrši ništa što obeća i da nema poverenja u nju, što je, tvrdi ona, "nekorektno" jer je ranije "za njegove potrebe uvezla dva kamiona opreme iz Austrije i dva aviona iz Sjedinjenih Država", kao i da je "opremila 5.000 Frenkijevih ljudi".

Mada je jedan od "koautora" tog dokumenta, svedok ne veruje u njegov sadržaj jer smatra da u to vreme nije bilo moguće uvesti i prizemljiti dva aviona iz Amerike u Srbiju, niti dopremiti vojnu opremu iz Austrije. Na snazi je, podseća, bio međunarodni embargo na uvoz oružja zaraćenim stranama u bivšoj Jugoslaviji, a smatra i da bi državna i javna bezbednost MUP Srbije sigurno registrovale uvoz oružja i opreme da je do toga stvarno došlo. Kaže da sud ne bi trebalo da ima poverenja u informacije koje su dolazile od Dafine Milanović, režimske bankarke koja je proneverila štednju građana Srbije. Tvrdi i da joj on ni tada nije verovao jer, da jeste, u napomenama na kraju dokumenta bi naglasio potrebu da se informacija dodatno proveri. Umesto toga, deo sa napomenama ostao je prazan.

U drugom delu današnjeg glavnog ispitivanja svedok je rekao da je DB Srbije tokom ratova u Hrvatskoj i BiH imala punktove u Pajzošu kod Iloka i na Petrovoj Gori, ali da su oni služili isključivo za prisluškivanje. Obezbeđivala ih je, kaže, Jedinica za antiteroristička dejstva (JATD), što je u skladu sa tezom odbrane po kojoj ta formacija DB Srbije, poznata i kao "Crvene beretke", nije učestvovala u borbenim dejstvima u Hrvatskoj i BiH već je samo vodila računa da se zaštite tehnika i ljudstvo srpske tajne službe. Odbrana je ukazala da su u Istočnoj Slavoniji tokom devedesetih bile prisutne Posebne jedinice policije MUP Srbije, a svedok dodaje da su pripadnici te formacije nosili "crne, plave i crvene beretke".

Mičić tvrdi i da je JATD bila "samostalna organizacijska jedinica" unutar DB Srbije i da je osnovana odlukom ministra policije. Odričući vezu Franka Simatovića sa "Crvenim beretkama", rekao je da je njegova kancelarija bila u "sasvim drugom krilu" u odnosu na prostor koji su u zgradi DB Srbije koristili pripadnici JATD.

Pred kraj današnjeg zasedanja počelo je unakrsno ispitivanje svedoka od strane tužioca Trejvisa Fara/Travis Farr. Mičić je poslednji svedok odbrane Franka Simatovića, koji se zajedno sa svojim nekadašnjim šefom u DB Srbije Jovicom Stanišićem tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem etničkog čišćenja velikih delova Hrvatske i BiH koji je, po optužnici, ostvarivan uz učešće policijskih i paravojnih jedinica pod njihovom kontrolom.