HAG/DEN HAAG | 23.02.2011.

ĆORIĆ: ODGOVORNOST JE NA VOJNIM ZAPOVJEDNICIMA

Odbrana Valentina Ćorića traži oslobađajuću presudu za bivšeg načelnika Uprave vojne policije HVO tvrdeći da je odgovornost za ono što je radila ili nije radila vojna policija na vojnim zapovjednicima. Počela završna riječ odbrane Berislava Pušića, posljednjeg od šestorice optuženih čelnika Herceg Bosne

Odbrana Valentina Ćorića je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu za bivšeg načelnika Uprave vojne policije HVO po svim tačkama optužnice koja ga zajedno za ostalom petoricom bivših čelnika Herceg Bosne tereti za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine.

Ćorićeva odbrana tvrdi da Uprava vojne policije nije bila nadležna za pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv počinioca kaznenih djela. Te odluke su bile u rukama civilnih i vojnih pravosudnih organa, rekla je Ćorićeva pravna zastupnica Dijana Tomašegović Tomić. Ona je naglasila da je u periodu na koji se odnosi optužnica najveći dio od ukupno 269 kaznenih prijava za različita djela počinjena na štetu muslimanskog stanovništva, podnijela upravo vojna policija.

Odbrana, također, negira Ćorićevu odgovornost za uspostavljanje kontrolnih punktova i blokadu humanitranih konvoja. O slobodi kretanja su, kako je rečeno, odlučivali vojni zapovjednici u svojim zonama odgovornosti, a oni su bili u nadležnosti Glavnog stožera HVO. Odbrana tvrdi da nema ni dokaza koji Ćorića povezuju sa snajperskim djelovanjem po civilima u Mostaru u relevantnom periodu od 30. juna do 24. jula 1993. godine.

Neosnovane su i "uvredljive", smatra odbrana, tužiočeve tvrdnje da je Ćorić - izdavanjem nezakonitih rješenja za useljavanje - pokazao "proždrljiv apetit prema muslimanskim stanovima". Odbrana osporava i Ćorićev doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu time što je odobravao deportaciju Muslimana iz zatvora i logora HVO, koji su oslobađani pod uslovom da sa porodicama napuste zemlju. O sudbini zatvorenika su, po odbrani, također odlučivali vojni zapovjednici.

Neki od inkriminirajućih dokumenata su, tvrdi odbrana, "falsifikati". Tužiočev stav da su autentični jer imaju pečate arhiva, po riječima Tomašegović Tomić, je neprihvatljiv posebno ako se ima u vidu da je haško tužilaštvo i samo osporavalo jedan od takvih dokumenata u predmetu Tihomira Blaškića. Žalbeno vijeće u tom predmetu je, naime, znatno umanjilo prvostepenu kaznu Blaškiću upravo na osnovu dokumenta za koji je, kako se kasnije ispostavilo, izvor svih informacija bio advokat optuženog Ante Nobilo.

Nakon toga riječ je uzela odbrana posljednjeg optuženog Berislava Pušića, koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao završnim riječima, a tokom suđenja nije često pominjan. Pušićeva odbrana je na početku negirala sve navode optužnice tvrdeći da je on bio "činovnik nižeg ranga" koji nije imao ovlasti za donošenje vojnih odluka i zatražila je oslobađajuću presudu.

Nastavak iznošenja završnih argumenata odbrane Berislava Pušića zakazan je za sutra ujutro.