HAG/DEN HAAG | 06.06.2011.

ČETNIČKI INSAJDERI PORIČU SVOJE IZJAVE

U procesu koji se protiv njega vodi za nepoštovanje suda lider srpskih radikala počeo izvođenje dokaza iskazom jednog od 11 zaštićenih svedoka optužbe čiji je identitet, po optužnici, namerno objavio u jednoj od svojih knjiga. Svedok tvrdi da je "iz straha od pretnji haških istražitelja" prihvatio da svedoči na poziv optužbe, a potom se predomislio, stupio u kontakt sa obranom i pristao da njegove izjave Šešeljevim saradnicima budu javno objavljene

Prvog dana dokaznog postupka odbrane u predmetu za nepoštovanje suda zbog objavljivanja identiteta 11 zaštićenih svedoka optužbe u jednoj od svojih knjiga, Vojislav Šešelj je nastojao da dokaže da je to učinio uz njihovu "izričitu saglasnost".

Svedočeći pod pseudonimom "DS-1" bivši policajac iz Subotice i član i dobrovoljac Srpske radikalne strane je rekao da je sa istražiteljima tužilaštva stupio u kontakt 2002. godine i dao im dve izjave u kojima je naveo da je Šešelj naredio da se pobiju Muslimani u Skelanima, kao i da je po njegovom naređenju izvršen napad eksplozivnom napravom na katedralu u Subotici. Potom je 2004. godine o tim i drugim događajima svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću. Danas, međutim, tvrdi da su i izjave i iskaz bili lažni i da ih je dao pod pretnjom istražitelja i tužilaca da će protiv njega u Hagu biti pokrenut postupak za zločine u kojima je učestvovao tokom boravka na ratištima širom Hrvatske i BiH.

U to vreme svedok se istražiteljima žalio da mu je u Srbiji bezbednost ugrožena, pa je 18 meseci boravio u Holandiji, a potom prebačen u Norvešku, odakle se 2005. godine vratio u zemlju i tri godine kasnije stupio u kontakt sa Šešeljevim saradnicima i dao izjave za potrebe odbrane. Na pitanje optuženog da li je dao saglasnost da se izjave objave u jednoj od njegovih knjiga, svedok je odgovorio potvrdno.

Tokom dobrog dela glavnog ispitivanja Šešelj se bavio pitanjem medicinske nege koju je svedok imao tokom boravka u Hagu od lečenja srčanih problema, preko neurološke i stomatološke nege pa sve do tretmana akupunkturom. Kada je objasnio da tom linijom ispitivanja želi da ukaže na to da svedoci optužbe imaju "privilegovan zdravstveni tretman, a da u isto vreme pritvorenici ne dobijaju adekvatnu medicinsku negu, sudija Morison/Morrison je upozorio optuženog da u tome nema "nikakve relevantnosti" za predmet o nepoštovanju suda. Pored toga, Šešelj je u više navrata upozoren da pitanja formuliše tako da ne sugeriše unapred odgovore svedoku.

Tužilac – prijatelj suda Brus Mekfarlejn/Bruce MacFarlane je u unakrsnom ispitivanju pitao svedoka zašto je toliko čekao da bi se odbrani ili bilo kome drugom požalio na navodne pritiske tužilaštva, budući da je od poslednjeg kontakta sa istražiteljima i povratka iz Norveške u Srbiju do susreta sa Šešeljevim saradnicima prošlo više godina. Svedok objašnjava da je po povratku morao "malo da se primiri" a da je posle toga imao teških zdravstvenih problema. Iako tvrdi da nije mogao da se odupre tužilaštvu kada je "pod pretnjom" dao izjave istražiteljima, u isto vreme je odlučno govorio da sada želi da svedoči samo u korist Šešelja i "da bi odbacio svaku pretnju" i pokušaj da uradi drugačije.

Nakon njega, u sudnici se pojavio drugi svedok odbrane – Zoran Dražilović, bivši zamenik načelnika Ratnog Štaba Srpske radikalne stranke – čiji će se iskaz okončati sutra.