HAG/DEN HAAG | 23.07.2010.

ČELNICI HERCEG BOSNE PROTIV USVAJANJA MLADIĆEVIH DNEVNIKA

Zahtjevu tužioca da u dokaze uvrsti dijelove Mladićevih "ratnih dnevnika" usprotivile su se, do sada, odbrane Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića i Brune Stojića. Sugerišući da je tužilaštvo "pokrenulo medijsku kampanju". Prlićevi i Praljkovi advokati traže skidanje oznake povjerljivosti sa dnevnika, njihovo objelodanjivanje i mogućost da ih komentarišu u medijima

Odbrana Jadranka Prlića traži da se sa Mladićevih dnevnika skine oznaka povjerljivosti i dozvoli stranama u postupku da njihov sadržaj objave i komentarišu u medijima. To je, kako se navodi u najnovijem zahtjevu odbrane, neophodno nakon što je u medijima objavljena serija članaka iz kojih bi se moglo zaključiti da se tužilaštvo, posredno, "uključilo u medijsku kampanju". Tom zahtjevu se pridružila i odbrana bivšeg zapovjednika Glavnog stožera HVO Slobodana Praljka.

U zahtjevu Prlićeve odbrane se navode članci objavljeni u "International Herald Tribune" i "New York Timesu", a u kojima su "sadržane informacije" iz Mladićevih dnevnika koje se odnose na izjave Jadranka Prlića i Slobodana Praljka na zajedničkim sastancima. Citira se, također, i izjava glavnog tužioca Bramerca/Brammerz da planira da javnosti omogući pristup kompletnim dnevnicima.

Odbrana bivšeg premijera Herceg Bosne je prethodno najavila da će u slučaju da zahtjev tužilaštva bude odobren, i ona uputiti sličan zahtjev Pretresnom vijeću kako bi u dokaze uvela one dijelove Mladićevih dnevnika čije usvajanje tužilac nije zatražio a koji – po mišljenju odbrane – idu u prilog optuženom.

Mladićevi dnevnici, po mišljenju Prlićeve odbrane, otkrivaju da je bivši savjetnik UN za civilna pitanja Viktor Andrejev/Andreev tokom rata prenosio povjerljive informacije Srbima i tako "uticao na dešavanja na terenu i tok pregovora" što, po mišljenju odbrane, "dovodi u pitanje tačnost i pouzdanost" dokumenata UNPROFOR usvojenih u dokaze optužbe, kao i kredibilitet pojedinih međunarodnih svjedoka.

Prlićeva odbrana s tim u vezi dovodi u pitanje i kredibilitet bivšeg šefa za civilne poslove Sedrika Tonberija/Cedric Thornberry, koji je svjedočeći na suđenju bivšim čelnicima Herceg Bosne za Andrejeva rekao da je "bio jedan od najboljih i najiskusnijih izvjestilaca" sa područja ratom zahvaćene BiH.

S obzirom da je jedan od sudija, Mađar Arpad Prandler, tokom svjedočenja optuženog Milivoja Petkovića spomenuo da "poznaje gospodina Andrejeva iz UN i Njujorka/New York" Prlićeva odbrana je zatražila od vijeća da zakaže javnu raspravu na kojoj bi se razjasnila priroda tog poznanstva.

Nakon Prlića, tužiočevom zahtjevu se usprotivila i odbrana bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO Milivoja Petkovića koja, između ostalog, smatra da je 15 "relativno kratkih" unosa iz Mladićevih dnevnika koje optužba nudi na usvajanje "izvađeno iz konteksta" i "pogrešno protumačeno" od strane tužioca. Odbrana je, također, najavila da će - u slučaju da zahtjev tužioca bude odobren - zatražiti ponovno otvaranje svog dokaznog postupka, kao i mogućnost da unakrsno ispita generala Manojla Milovanovića i istražitelja Erin Galaher/Gallagher čijim izjavama optužba pokrjepljuje autentičnost Mladićevih dnevnika.

U podnesku branilaca bivšeg ministra odbrane Herceg Bosne Brune Stojića se ukazuje da Mladićevi dnevnici ne predstavalju "nove dokaze", da je suđenje u poodmakloj fazi i da bi usvajanje dnevnika nepotrebno produljilo postupak, te da "potreba da se osigura fer i ekspeditivno suđenje nadilazi dokaznu vrijednost" ponuđenih materijala.