HAG/DEN HAAG | 04.09.2013.

ANTONETTI: NE DOZVOLITE DA HARHOF BUDE "DVOSTRUKA ŽRTVA"

Sudija Antoneti ukinuo poverljiv status memoranduma koji je kao predsedavajući veća koje sudi Šešelju 8. jula uputio predsedniku Meronu, a u kojem se odlučno suprotstavio zahtevu za diskvalifikaciju sudije Harhofa i negirao tvrdnje o njegovoj pristrasnosti

Jučerašnja "lavina" podnesaka o slučaju sudije Harhofa/Harhoff, diskvalifikovanog na zahtev Vojislava Šešelja, nastavljena je i danas.

Smatrajući to "apsolutno neophodnim" u cilju sprečavanja "ozbiljne destabilizacije naše pravosudne funkcije", predsedavajući veća koje sudi Šešelju, francuski sudija Antoneti/Antonetti, je ukinuo poverljiv status memoranduma koji je 8. jula uputio predsedniku Tribunala Meronu, a u kojem je izneo svoj stav o "slučaju Harhof".

Slučaj je, podsetimo, lansiran objavljivanjem Harhofovog privatnog pisma prijateljima i kolegama, u kojem izražava zabrinutost zbog "novog kursa" Tribunala, ispoljenog serijom oslobađajućih presuda visokim vojnim i policijskih zvaničnicima Hrvatske i Srbije.

Šešelj je u tom pismu otkrio Harhofovu "sklonost osuđujućim presudama" - naročito optuženim Srbima - pa je zatražio njegovu diskvalifikaciju iz veća koje mu sudi za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Predsednik Meron je Šešeljev zahtev prosledio potpredsedniku Ađusu/Agius, koji je imenovao tročlani sudijski panel koji je većinom glasova zaključio da Harhofovo pismo može da stvori "utisak pristrasnosti", te je podržao zahtev za diskvalifikaciju.

Panel je, prilikom razmatranja "slučaja Harhof", trebalo da uzme u obzir stav sudije Antonetija, kao i pismenu izjavu sudije čija je nepristrasnost dovedena u pitanje. U odluci većine se, međutim, ne pominje ni jedno ni drugo, te su i Antoneti i Harhof juče zatražili "razjašnjenje" da li ih je panel uopšte dobio i, ako jeste, da li ih je uzeo u razmatranje.

Ne čekajući odgovor panela ili potpredsednika Ađusa, sudija Antoneti je danas objavio svoj poverljivi memorandum od 8. jula, u kojem se odlučno suprotstavlja diskvalifikaciji Harhofa. Po Antonetiju, Harhof je žrtva ilegalnog objavljivanja privatne korespondencije čija je poverljivost zaštićena međunarodnim instrumentima. Dalje, Antoneti navodi da je danski sudija od početka suđenja ispoljavao "veliki profesionalizam" i da nije kod njega uočio nikakvu pristrasnost u odnosu na optuženog. Naprotiv, Antoneti navodi da je u tekućem većanju o presudi Harhof pokazao da je u potpunosti nepristrasan.

Podsećajući da je izricanje presude zakazano za 30. oktobar i da je optuženi u pritvoru već više od deset godina, sudija Antoneti navodi da okončanje tog postupka mora imati "apsolutni prioritet" u odnosu na sve drugo.

Konačno, sudija Antoneti izražava nadu da "naš kolega" Frederik Harhof neće i po drugi put biti žrtva: prvi put zbog ilegalnog objavljivanja privatnog pisma a drugi put zbog nepravednog osporavanja njegove nepristrasnosti.

Sudije Antoneti i Latanci/Lattanzi su danas uputili novi memorandum potpredsedniku Ađusu u kojem traže da se - pre nego što imenuje novog sudiju u "Šešeljevo veće" - sačeka odgovor panela budući da je, teorijski, moguće da će on, na bazi novih dokaza, preispitati i promeniti svoj stav o diskvalifikaciji sudije Harhofa.