HAG/DEN HAAG | 23.09.2004.

120 SVEDOKA OPTUŽBE ZA STANIŠIĆA I SIMATOVIĆA

Redovna konferencija o stanju u postupku protiv bivših šefova službe Državne bezbednosti Srbije, optuženih za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U dokaznom postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića – kako je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku najavio tužilac Dermot Grum/Dermoth Groome - optužba planira izvodjenje ukupno 120 svedoka. Od tog broja samo će 11 dati kompletan iskaz u sudnici, 104 će umesto glavnog ispitivanja priložiti pisane izjave i odgovarati na pitanja branioca, dok će 5 biti veštaci.

Predmet protiv bivših šefova službe Državne bezbednosti Srbije, koji su u pritvoru Tribunala od juna prošle godine, još nije spreman za sudjenje. Optužba čeka da joj veće odobri zaštitne mere za jedan broj svedoka, nakon čega će njihove izjave obelodaniti odbrani. S druge strane, branioci Stanišića i Simatovića su danas tražili da im se produži rok za dostavljanje predraspravnog postupka. Umesto do 1. marta, kako su tražili, rok im je produžen do 18. januara sledeće godine.

Stanišić i Simatović se terete za zločine koje su u prvoj polovini prošle decenije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinile takozvane “specijalne jedinice Državne bezbednosti Srbije.” U tu kategoriju ulaze sve paravojne formacije koje su – prema optužnici – “stvorene uz pomoć ili od strane DB Srbije, a u svrhu izvodjenja specijalnih vojnih akcija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”. Pored “Crvenih beretki”, medju “specijalne jedinice DB Srbije” tužilaštvo uključuje i Arkanove “Tigrove”, Šešeljeve “Četnike”, “Martićevu policiju” i druge paravojne formacije.

Pretresno veće je pre dva meseca odobrilo da se Stanišić i Simatović puste na privremenu slobodu, do početka sudjenja, ali je njihov izlazak iz pritvora blokiran do odluke Žalbenog veća o žalbi koju je na tu odluku uložilo tužilaštvo.