HAG/DEN HAAG | 16.05.2010.
Sledeće sedmice u Tribunalu

NEZAPAMĆENO INTERESOVANJE ZA "MAKEDONSKU" ŽALBENU PRESUDU

Oko 120 makedonskih novinara, članova porodice, simpatizera optuženih i državnih zvaničnika, najavilo dolazak na izricanje konačne presude Ljubetu Boškoskom i Johanu Tarčulovskom. Nastavak suđenja Radovanu Karadžiću, Zdravku Tolimiru, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Vlastimiru Đorđeviću te Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu. Konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu petorice srpskih zvaničnika osuđenih za zločine na Kosovu

Žalbeno veće će u sredu 19. maja izreći konačnu presudu Ljubetu Boškoskom, bivšem makedonskom ministru unutrašnjih poslova i policajcu Johanu Tarčulovskom, optuženim za zločine počinjene 12. avgusta 2001. u selu Ljuboten kraj Skoplja. Prvostepenom presudom iz jula 2008. godine, Tarčulovski je osuđen na 12 godina zatvora zbog planiranja, podstrekavanja i naređivanja zločina u Ljubotenu, dok je Boškoski oslobođen krivice za propust da taj zločin istraži i kazni počinioce.

Pretresno veće je zaključilo da su policajci pod vođstvom Tarčulovskog u Ljubotenu ubili tri civila, spalili njihove kuće i pretukli dvadeset meštana. Žrtve policijske torture su, po oceni veća, bili "nenaoružani makedonski Albanci koji nisu predstavljali nikakvu pretnju za policiju niti su učestvovali u neprijateljstvima" između snaga bezbednosti i pripadnika takozvane Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca.

Tužilaštvo se nije žalilo na presudu i kaznu izrečenu Tarčulovskom ali je tražilo da se Boškoski proglasi krivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje i da mu se izrekne odgovarajuća kazna. Odbrana Tarčulovskog je u žalbi tražila da se optuženi oslobodi ili da mu se kazna umanji. Tarčulovski je u pritvoru Tribunala od 2005. godine.

Kako saznajemo, na izricanje žalbene presude iz Makedonije će specijalnim avionom doći najmanje 120 ljudi, uključujući nekolicinu makedonskih zvaničnika, novinare, članove porodice i predstavnike udruženja za odbranu Tarčulovskog. Takvo interesovanje za žalbenu presudu još nije viđeno u Tribunalu. Još se ne zna da li će izricanju presude prisustvovati i oslobođeni Boškoski, ali ukoliko i on odluči da dođe sa članovima porodice i prijateljima, galerija za publiku najveće tribunalove sudnice biće premala da primi sve zainteresovane.

Na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid i druge zločine u BiH, očekuje se iskaz Ernauta Van Lindena/Aernout Van Lynden , ratnog izveštača televizijske mreže Skaj Njuz/Sky News iz Sarajeva. Karadžić je za njegovo unakrsno ispitivanje tražio 10 sati, tako da su mali izgledi da bi do kraja sedmice iskaz mogao da započne i Kolm Dojl/Colm Doyle, bivši šef Evropske posmatračke misije u BiH.

Tužilaštvo naredne sedmice nastavlja dokazni postupak i na suđenju Zdravku Tolimiru, koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995., kao i na suđenju bivšim šefovima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine srpskih policijskih i paravojnih snaga u Hrvatskoj i BiH. Na suđenju nekadašnjim čelnicima policije bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, trebalo bi da svedoči sudija Državnog suda BiH Branko Perić.

U sudnicu se u ponedeljak vraća general Vlastimir Đorđević, optužen za zločine nad kosovskim Albancima 1999. Predviđeno je svedočenje putem video linka jednog od dva poslednja svedoka odbrane kao i iskaz svedoka tužilaštva K 87 koji zbog bolesti nije saslušan ranije. Konačno, u ponedeljak će biti održana i konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu petorice srpskih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika nepravosnažno osuđenih na kazne od 15 do 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu.