HAG/DEN HAAG | 28.04.2013.
Sledeće sedmice u Tribunalu

DVA SUĐENJA U SKRAĆENOJ RADNOJ SEDMICI

U tri radna dana naredne sedmice u nastaviće se izvođenje dokaza optužbe na suđenjima Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, i Goranu Hadžiću, nekadašnjem premijeru SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem

U skraćenoj radnoj sedmici koja će, zbog obeležavanja holandskog nacionalnog praznika, početi u sredu 1. maja, u Tribunalu će se nastaviti suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, dok će postupak u predmetu Radovana Karadžića pauzirati do sledećeg ponedeljka 6. maja 2013. godine.

Dokazni postupak optužbe na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS, optuženom za genocid i druge zločine koje su snage pod njegovom komandom počinile tokom rata u BiH, biće nastavljen iskazima bivših pripadnika Holandskog bataljona UN, aktera i očevidaca događaja koji su se u julu 1995. godine – nakon ulaska Mladićevih snaga u Srebrenicu – odvijali u enklavi pod nominalnom zaštitom UN.

Nakon dvonedeljne pauze u sredu će se u sudnicu vratiti Goran Hadžić, bivši predsednik vlade SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, a kasnije i predsednik samoproglašene Republike Srpska Krajina. Na tom suđenju tužilac će nastaviti izvođenje dokaza o zločinima koje su od 1991. do 1993. godine, u Vukovaru, Erdutu, Dalju i drugim mestima u istočnim delovima Hrvatske, počinile snage pod Hadžićevom kontrolom.