HAG/DEN HAAG | 19.03.2012.

ŠEŠELJ I JESTE I NIJE SPREMAN ZA SUĐENJE

Na statusnoj konferenciji u trećem predmetu koji se protiv njega vodi za nepoštovanje suda, lider srpskih radikala rekao da je odavno spreman za početak suđenja, ali se odmah zatim tražio da mu se omogući privilegovana komunikacija sa pravnim savetnicima kako bi mogao da pripremi odbranu, svoje svedočenje i ispitivanje tri svedoka koje namerava da pozove

U pauzi između prošlonedeljnog početka i sutrašnjeg nastavka završne reči odbrane Vojislava Šešelja na suđenju po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, danas je održana konferencija o stanju u trećem po redu predmetu koji se protiv njega vodi za nepoštovanje suda. Lider srpskih radikala je optužen zbog odbijanja da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i pet dokumenata sa poverljivim informacijama koje ukazuju na identitet zaštićenih svedoka optužbe. Zbog otkrivanja podataka o zaštićenim svedocima u svojim knjigama već je dva puta osuđen – pravosnažno na 15 i prvostepeno na 18 meseci zatvora.

Na pitanje da li je spreman za suđenje, Šešelj je prvo rekao da je to "stvar božje volje i umešanosti stranih mračnih sila", potom je konstatovao da je proces mogao da počne pre godinu dana, da je on odavno spreman i da u planu ima izvođenje svedoka u svom dokaznom postupku. Planira, kaže, da izvede tri svoja saradnika koji poznaju funkcionisanje njegove internet stranice i izdavačke delatnosti, a četvrti i najznačajniji svedok bi trebalo da bude Šešelj lično. Budući da se u svim predmetima koji se protiv njega vode pred Tribunalom sam zastupa, pa je nemoguće da sam sebe ispituje, planira da glavno ispitivanje obavi njegov pravni savetnik i partijski drug Dejan Mirović.

Sve to, međutim, Šešelj uslovljava rešavanjem pitanja komunikacije sa svojim saradnicima. Tvrdi da prilikom poslednje posete pravnih savetnika Dejana Mirovića i Borisa Aleksića nisu uopšte razgovarali o predmetu pošto su bili uvereni da ih prisluškuju mada im je odobrena takozvana privilegovana komunikacija, koju je sekretar suda – po Šešelju – samovoljno uskratio njegovom referentu za predmet Nemanji Šaroviću. Optuženi tako stavlja do znanja da će biti spreman za suđenje tek kada se udovolji njegovim zahtevima.

Kao što je običaj na statusnim konferencijama, Šešelju je data prilika da se izjasni o uslovima pritvora i zdravstvenom stanju. Rekao je da mu je u pritvoru od nedavno onemogućeno korišćenje fotokopir aparata i još jednom ponovio raniju tezu da mu "najmračnije zapadne sile sveta uz pomoć svojih tajnih službi atakuju na zdravlje", ali je obećao da će se protiv Tribunala boriti "dok ima daha". Sudija Berd/Baird je, inače, na početku zasedanja rekao da je obavešten da se Šešelj ne oseća dobro, ali je ovaj odgovorio da je "dovoljno dobro" da bi mogao da učestvuje na današnjoj statusnoj konferenciji.

Na kraju je Šešelj upitao sudiju Berda da li veće ima nameru da reši probleme njegovih pravnih savetnika, na šta je dobio odgovor da je sve što je rekao zabeleženo i da može nastaviti da se bavim tim stvarima "na zakonit način".