HAG/DEN HAAG | 20.02.2011.
Sledeće sedmice u Tribunalu

PRESUDA GENERALU ĐORĐEVIĆU, POČETAK SUĐENJA ŠEŠELJU

Pored izricanja presude Vlastimiru Đorđeviću i početka suđenja za nepoštovanje suda Vojislavu Šešelju, u Tribunalu se nastavljaju suđenja Radovanu Karadžiću i Zdravku Tolimiru, kao i iznošenje završnih reči odbrane bivših čelnika Herceg Bosne. Statusna konferencija pred početak ponovljenog suđenja Haradinaju, Balaju i Brahimaju zakazana za utorak.

Pretresno veće australijskog sudije Kevina Parkera će u sredu 23. februara u 14 časova i 15 minuta izreći presudu bivšem načelniku Resora javne bezbednosti i pomoćniku ministra srpske policije Vlastimiru Đorđeviću. On se tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se putem ubistava i proterivanja albanskih civila 1999. godine etnički očisti Kosovo i osigura srpska prevlast nad pokrajinom.

Za iste zločine pred Tribunalom su na 22 godine zatvora nepravosnažno osuđeni tadašnji potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović i komandanti vojnih i policijskih jedinica na Kosovu Nebojša Pavković i Sreten Lukić, dok su Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević dobili po 15 godina. U završnim rečima u julu prošle godine tužilac je tražio da se Đorđeviću izrekne kazna od 35 godina do doživotnog zatvora, a odbrana je zahtevala oslobađajuću presudu.

Za utorak je zakazano suđenje Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda pošto je u jednoj od svojih knjiga obelodanio identitet 11 zaštićenih svedoka. Tužilac - prijatelj suda Mekfarlejn/McFarlane je najavio da neće pozivati svedoke već će dokaze predstaviti u pisanoj formi. S druge strane, Šešelj je rekao da će pozvati čak 10 svedoka odbrane koji će navodno "potvrditi da su oni lično obelodanili svoj identitet". Reč je, očito, o nesuđenim svedocima optužbe – takozvanim radikalskim ili četničkim insajderima - koji su svojevremeno dali izjave istražiteljima tužilaštva, ali su se u međuvremenu predomislili i rekli da će svedočiti za odbranu.

Lider srpskih radikala je zbog sličnih optužbi već osuđen na 15 meseci zatvora, a "glavni" proces koji se protiv njega vodi za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH trebalo bi da se nastavi 7. marta raspravom po pravilu 98 bis koje optuženom omogućava da nakon dokaznog postupka optužbe zatraži oslobađanje ukoliko smatra da tužilac nije ponudio dovoljno dokaza koji bi, ako budu usvojeni, mogli dovesti da osuđujuće presude.

Suđenje Radovanu Karadžiću po optužnici za genocid i druge zločine u BiH se nastavlja u utorak popodne, svedočenjem Berka Zečevića, šefa katedre za odbrambene tehnologije sarajevskog Mašinskog fakulteta. On je zbog odbijanja da svedoči optužen za nepoštovanje suda, uhapšen i doveden u pritvor Tribunala, ali je u petak optužnica suspendovana pošto je objasnio da se radi o nesporazumu i pristao da svedoči. Nakon njega, u četvrtak ili petak u sudnicu će se vratiti bivši zatočenik logora u Rajlovcu Ramiz Mujkić, koji je prošle sedmice počeo iskaz na poziv optužbe.

U utorak se nastavlja i dokazni postupak optužbe na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS koji se tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Iznošenje završnih reči odbrana bivših čelnika Herceg Bosne, koji se terete za zločine nad Muslimanima počinjene 1993. i 1994. godine, se nastavlja u ponedeljak. Sudijama će se, kako je najavljeno, prvo obratiti optuženi Slobodan Praljak, nakon čega će uslediti završni argumenti branilaca Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Konačno, za utorak je zakazana konferencija o stanju u postupku protiv bivših komandanata OVK Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja na kojoj bi trebalo da budu obavljene poslednje pripreme za delimično ponovljeno suđenje za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine.