HAG/DEN HAAG | 14.11.2010.
Sljedeće sedmice u Tribunalu

NASTAVAK ČETIRI SUĐENJA

U skraćenoj radnoj sedmici zbog praznika UN – Bajrama – u Tribunalu se nastavljaju četiri suđenja: Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Zdravku Tolimiru, Momčilu Perišiću kao i Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu

Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije optuženim za zločine specijalnih policijskih i paravojnih snaga tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, nastavlja se u ponedjeljak dodatnim unakrsnim ispitivanjem bivšeg visokog zvaničnika UN Čarlsa Kiruđe/Charles Kirudja.

Nekadašnji specijalni savjetnik Jasušija Akašija/Yasushi Akashi je u glavnom iskazu, krajem avgusta prošle godine, svjedočio uglavnom o Stanišićevoj ulozi u oslobađanju 388 pripadnika Unprofora koje su snage bosanskih Srba uzele za taoce u proljeće1995. godine, kako bi zaustavile zračne udare NATO. On je, između ostalog, naveo da je stekao utisak da je Stanišić u to vrijeme imao "direktan pristup" Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Stanišićev branilac Knops/Knoops u prvom dijelu unakrsnog ispitivanja nije osporavao ulogu optuženog šefa srpske tajne policije u oslobađaju UN talaca. Naprotiv, nastojao je da pokaže da je Stanišić u tome sudjelovao sa ciljem da riješi ne samo akutnu "talačku", već i "cijelu balkansku krizu". Svjedočenje Kiruđe je tada prekinuto kako bi se novom timu odbrane Franka Simatovića dalo vremena da se pripreme za njegovo unakrsno ispitivanje, a u međuvremenu je i Stanišićeva odbrana tražila i dobila dodatno vrijeme da bi svjedoku postavila još neka pitanja. Nakon Kiruđe, najavljen je iskaz zaštićenog svjedoka "JF-030".

Suđenje bivšim čelnicima policije bosanskih Srba Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu nastavlja se u srijedu iskazom Mevludina Sejmenovića, bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) u Prijedoru, koji je svjedočenje započeo pred kraj protekle sedmice. Stanišić i Župljanin se terete za zločine koje su policijske snage bosanskih Srba počinile nad Hrvatima i Muslimanima u 20 bosansko-hercegovačkih opština 1992. godine.

Optužba u ponedjeljak nastavlja izvođenje dokaza i na suđenju bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbjednost u Glavnom štabu VRS, Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u ljeto 1995. godine u Srebrenici i Žepi. Iskazom novog svjedoka odbrane nastaviće se i izvođenje dokaza bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, optuženog da je kadrovskom, materijalnom i logističkom podrškom vojskama bosanskih i krajinskih Srba dao značajan doprinos njihovim zločinima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Sljedeća radna sedmica će, inače, biti kraća za jedan dan. Zbog obilježavanja Bajrama, koji je zvanični praznik UN, Tribunal neće raditi u utorak, 16. novembra.