HAG/DEN HAAG | 23.10.2003.

MARKOVIĆ OBJAŠNJAVA KAKO JE POČEO RAT

Posljednji premijer bivše Jugoslavije posvjedočio da je Milošević u tome imao ključnu ulogu

"Naoružavajući bosanske Srbe, optuženi je u izbijanju rata u Bosni i Hercegovini odigrao glavnu ulogu", rekao je danas Ante Marković kao svjedok na sudjenju Slobodanu Miloševiću.

On je optužio Miloševića da je pripremao rat u Bosni i Hercegovini zajedno sa političkim šefom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, koji sad živi u ilegali, bježeći od medjunarodne pravde.

Kao osnova za ispitivanje tog dijela Miloševićeve odgovornosti, na sudjenju je danas pušten snimak jednog telefonskog razgovora. Marković je bez dvoumljenja potvrdio da su sagovornici Milošević i Karadžić i da se uoči samog rata dogovaraju o rasporedu vojnih snaga i prebacivanju oružja bosanskim Srbima, kao i o snabdijevanju helikopterima.

"Više je nego jasno: oni su pripremali rat", rekao je Ante Marković. Optuživši direktno Miloševića da je naoružavao bosanske Srbe, Marković je demantovao i tvrdnje beogradskih vlasti u vrijeme rata 1992-1995 da nemaju nikakve vojne relacije sa Srbima u Bosni.

Govoreći o "genezi rata" u Bosni i Hercegovini, Marković je podsjetio na jedan susret sa Miloševićem u martu 1991. godine, malo prije poznatog razgovora u Karadjordjevu sa hrvatskim liderom Franjom Tudjmanom. "Bosna je vještačka Titova tvorevina i ne može preživjeti", rekao je tada Milošević Markoviću i dodao da su Muslimani u stvari pravoslavci koji su prihvatili islam.

"Poslije toga su se srpski i hrvatski lider saglasili da podijele Bosnu i Hercegovinu", rekao je Marković i da "smijene saveznog premijera jer im je smetao u ostvarivanju te namjere.

O Bosni i Hercegovini je Tudjman imao isti stav kao i Milošević. "Evropa nikad neće dopustiti da u njenom okrilju postoji muslimanska država", rekao je Tudjman negdje u to vrijeme posljednjem jugoslovenskom premijeru.

Prilikom svog svjedočenja Marković je napravio i duhovni portret Miloševića, čija je osnovna karakteristika bila sklonost poricanja stvarnosti. Marković je rekao da nikad nije bio siguran da li tu sklonost treba pripisati cinizmu, lažnoj svijesti ili posebnoj vrsti humora.

Naveo je i primjere. Dok su sve televizije svijeta prikazivale kako artiljerija JNA, koja je potpuno prešla u srpske ruke, bombarduje dubrovačku luku, Marković je upitao Miloševića: "Kako ste to mogli dopustiti?" Odgovor Miloševića je glasio: "Ko bi bio toliko lud da bombarduje Dubrovnik? Dubrovnik se ne bombarduje."

Prilikom jednog od posljednjih susreta u decembru 1991. godine, kad je bjesnio rat u Hrvatskoj i bilo jasno da je neizbježan u Bosni i Hercegovini, Milošević je rekao: "Kakav rat. Nema rata niti će ga biti!"