Pretraživati možete i po delovima reči radi preciznijih rezultata. Primer: ukucajte Optuž umesto Optužba X

Sense Tribunal

Hadžihasanović i Kubura - "Centralna Bosna"

Enver Hadžihasanović, Amir Kubura, Mehmed Alagić

Vesti 112

HAG/DEN HAAG | 28.05.2004.

ZAŠTO JE MUDŽAHEDINIMA DOPUŠTENO DA DODJU U BIH

"Znam da su mudžahedini predstavljali problem Hadžihasanoviću i kasnije Mehmedu Alagiću", rekao je bivši pripadnik ECMM Sir Martin Garrod, koji "uopće nije shvaćao zašto je tim strancima dopušteno da dodju u BiH."
HAG/DEN HAAG | 21.05.2004.

INTERVJU S MUDŽAHEDINOM U BOSNI

Novinar Sunday Timesa krenuo je u ljeto 1992. u potragu za mudžahedinima u Bosni da sazna zašto su se došli boriti u tu zemlju - O svojim saznanjima svjedočio je na sudjenju bivšem zapovjedniku 3. korpusa ABiH Enveru Hadžihasanoviću i 7. muslimanske brigade Amiru Kuburi, koji su optuženi za zločine stranih boraca.
HAG/DEN HAAG | 20.05.2004.

UNCHR ISTRAŽIVAO ZLOČIN U MALJINAMA

Bivši član UN Centra za ljudska prava (UNCHR), koji je 1993. godine prikupljao informacije o masovnom streljanju hrvatskih zarobljenika kod sela Maljine, svjedočio je da mu zamjenik komandanta 3. korpus Armije BiH nije htio pomoći da posjeti mjesto zločina te da je negirao mogućnost da se takav zločin dogodio.
HAG/DEN HAAG | 18.05.2004.

MUDŽAHEDINI KAO ORUŽJE “PSIHOLOŠKOG RATA”

Bivši zamenik komandanta Britanskog bataljona UN u srednjoj Bosi smatra da je Treći korpus Armije BiH koristio mudžahedine kao neku vrstu specijalnog oružja u “psihološkom ratu”: kako bi zastrašili protivnika odnosno uticali na njegovu “želju da se bori.” Pukovnik Voters je to ocenio kao “najinteligentniji vid borbe.”
HAG/DEN HAAG | 14.05.2004.

KAKO IZVADITI TRN IZ OKA?

Obrana Envera Hadžihasanovića dokazuje da optuženi nije odobravao djelovanje mudžahedina, ali je bio u dilemi što da učini. Svjedok Alistair Duncan smatra da se taj “trn iz oka” trebao izvaditi – “Ako je 3. korpus želio riješiti to pitanje, trebao je to učiniti što je brže mogao.”
HAG/DEN HAAG | 13.05.2004.

"STALOŽENI" KOMANDANT 3. KORPUSA

Bivši zapovjednik UNPROFOR-a u srednjoj Bosni smatra da je 3. korpus Armije BiH bio "organizirana i obučena" vojna snaga te da je imao na raspolaganju dobar sistem prikupljanja informacija s terena. Prema tužitelju, to pokazuje da je general Hadžihasanović imao informacije o zločinima na terenu, ali nije upotrijebio sva sredstva da ih spriječi i kazni.
HAG/DEN HAAG | 12.05.2004.

"GROTESKNE" SCENE U VAREŠU

Bivši promatrač ECMM svjedočio na sudjenju bivšim zapovjednicima Armije BiH u Srednjoj Bosni da su ulice Vareša u novembru 1993 "bile ispunjene narodom koji je pokušavao da pljačka, a putevi iz Vareša puni vojnika i civila s opljačkanim stvarima."
HAG/DEN HAAG | 11.05.2004.

TKO JE BIO "AGRESOR" U SREDNJOJ BOSNI

Na sudjenju bivšem zapovjedniku 3. korpusa Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i bivšem zapovjedniku 7. muslimanske brigade Amiru Kuburi svjedočili bivši pripadnici europske promatračke misije. Dok je po jednom od njih u aprilu 1993. u Lašvanskoj dolini HVO bio "agresorska vojska", drugi kaže da je u julu 1993. u Bugojnu "agresor" bila Armija BiH.
HAG/DEN HAAG | 07.05.2004.

"BLISKA SURADNJA" ARMIJE I MUDŽAHEDINA

Nakon što je vidio dokaze obrane, general Reinhardt je promijenio svoje prvobitne procjene i zaključio da je general Hadžihasanović poduzeo značajne korake da disciplinira počinioce zločina iz redova Armije BiH. Vojni vještak optužbe, medjutim, smatra da je Treći korpus "imao načina da disciplinira stotinak mudžahedina" s kojima je Armija BiH, po njegovoj ocjeni "blisko suradjivala."
HAG/DEN HAAG | 05.05.2004.

KOMANDANT U "TEŠKOJ SITUACIJI"

Kad se procjenjuje da li je zapovjednik 3. korpusa Armije BiH poduzeo sve razumne mjere za kažnjavanje zločina, mora se uzeti u obzir teška situacija u kojoj je on obavljao svoju dužnost, ističe obrana u protuispitivanju vojnog eksperta optužbe.

TV Tribunal 722 (31.03.2017.)

TRILEMA: Duplirati, smanjiti ili ukinuti kazne bivšim liderima Herceg Bosne

Predmeti

Kalendar

Do pokretanja novog SENSE portala nedeljni izveštaji neće imati novih sadržaja.