HAG/DEN HAAG | 20.03.2006.

BIH IZVODI SAMO DVA SVEDOKA

Britanski general Ričard Danet je drugi, i poslednji, svedok bosansko-hercegovačke strane na raspravi pred Međunarodnim sudom pravde. Da li će SCG ostati bez svog "ključnog svedoka" – bivšeg predsednika SRJ Zorana Lilića

General Ričard Danet/Richard Dannatt, komandant Kopnene vojske Velike Britanije, je drugi i ujedno poslednji svedok bosansko-hercegovačke strane pred Međunarodnim sudom pravde. Pre njega, svedočio je Andras Ridlmajer/Riedlmayer, ekspert Harvardskog univerziteta za Otomansko kulturno nasleđe na Balkanu, a nakon generala Daneta je o istorijskoj pozadini balkanskih sukoba i rata u BiH trebalo da svedoči američki istoričar Robert Donja/Donia. Pravni zastupnici Sarajeva su, međutim, odustali od njegovog pozivanja, tako da će se svedočenjem britanskog generala završiti dokazni postupak bosansko-hercegovačke strane u sporu sa SCG.

Iskaz generala Daneta počeo je tek posle podne, pošto su jutros zastupnici Beograda uložili prigovor na veliki broj dokumenata koje druga strana želi da uvede u dokaze tokom njegovog svedočenja. U najvećoj meri radi se o vojnim dokumentima JNA, VJ i VRS koji su prezentovani na raznim suđenjima u Haškom tribunalu. Sadržaj iskaza generala Daneta i svih ostalih svedoka u sporu "BiH protiv SCG" je pod embargom do 28. marta, kada se završava ova faza postupka pred Međunarodnim sudom.

Ukoliko se ispitivanje generala Daneta okonča danas, sutra bi bila pauza u raspravi, a u sredu počinje saslušavanje svedoka druge strane. Prvi svedok SCG trebalo bi da bude Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ, ali je njegov dolazak u Hag, kako saznajemo, trenutno pod znakom pitanja.